ΔΕΗ: Εκτόξευση κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο

ΔΕΗ: Εκτόξευση κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο

Τα EBITDA ανήλθαν στα 459 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 64% σε ετήσια βάση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία παρουσίασε η ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο του 2024 με όχημα τη δραστηριότητα της διανομής, τη βελτίωση της δραστηριότητας της παραγωγής και εμπορίας, και την προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ΕΒΙΤDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα 459 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 64% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ, έναντι 73 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023, και τα καθαρά κέρδη σε 86 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αναβάθμιση των προοπτικών για το 2024 με εκτίμηση για επαναλαμβανόμενο ΕΒΙΤDA στο 1,86 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει τη συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών και μετά τον Αύγουστο, που λήγει. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, μέσω του προγράμματος επαναγοράς που βρίσκεται σε εξέλιξη η εταιρεία κατέχει σήμερα το 6,6% των μετοχών της. Στόχος της διοίκησης είναι η συνέχιση του προγράμματος για μία διετία ώστε να συγκεντρωθεί το 10% των μετοχών. Το ποσοστό αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης στους αναλυτές, θα διατεθεί κατά ένα τρίτο για πιθανές νέες εξαγορές, κατά ένα τρίτο προς όφελος των μετόχων και τέλος ένα τρίτο θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο παροχής κινήτρων στα στελέχη του ομίλου.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αναβάθμιση των προοπτικών για το 2024, ενώ σχεδιάζει τη συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών και μετά τον Αύγουστο.

Κεντρικός στόχος του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η επέκταση σε πολλές χώρες της ΝΑ Ευρώπης και η ενίσχυση του pipeline των έργων ΑΠΕ τόσο την Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με έμφαση και στην αιολική ενέργεια για την εξισορρόπηση του χαρτοφυλακίου παραγωγής. Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στα σχέδια της ΔΕΗ μετά τις τηλεπικοινωνίες για επέκταση στα data centers και στις υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Στoν τομέα των τηλεπικοινωνιών, στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Μέχρι το τέλος Μαρτίου το δίκτυο είχε φτάσει σε 185.000 σπίτια στην Αττική. Επίσης, το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία (East Med Corridor), ενώ θα συνεχιστεί η ενσωμάτωση της «Κωτσόβολος» και θα γίνουν οι πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία data centers και υποδομών ΑΙ.

Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ της ΔΕΗ ανήλθε σε 4,7 GW στο τέλος Μαρτίου του 2024, με τα έργα σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή να ανέρχονται σε 2,8 GW, που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 501 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στη Ρουμανία, με σημαντική άνοδο να καταγράφεται στις δραστηριότητες της διανομής και των ΑΠΕ, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΔΕΗ για αύξηση της συμμετοχής της καθαρής ενέργειας στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής της και την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής.

Το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στην Ελλάδα μειώθηκε σε 51% το πρώτο τρίμηνο του 2024, από 61% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της μείωσης του μεριδίου στους πελάτες υψηλής τάσης. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην Ελλάδα μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 στο 33%, από 39% το πρώτο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων στο πλαίσιο υλοποίησης του πλάνου απολιγνιτοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT