Η Noval Property οδεύει προς το Χρηματιστήριο

Η Noval Property οδεύει προς το Χρηματιστήριο

Η επενδυτική ακινήτων προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 43,47 εκατ. ευρώ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Υπόθεση ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων αποτελεί η είσοδος στο χρηματιστήριο των μετοχών της Noval Property, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων 583 εκατ. ευρώ. Για τον σκοπό αυτό η επενδυτική εταιρεία ακινήτων, όπως γνωστοποίησε χθες, προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) έως 43.470.062,50 ευρώ, με την έκδοση έως 17.388.025 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 2,50 ευρώ εκάστης. Η ΑΜΚ θα λάβει χώρα με καταβολή μετρητών και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, ενώ η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έχει οριστεί σε 2,82 ευρώ (ανά μετοχή).

Οπως ακόμη έκανε γνωστό χθες η Noval Property, που έχει ήδη υποβάλλει την απαιτούμενη αίτηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ομολογιακό δάνειο 10,5 εκατ. ευρώ που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) καθίσταται υποχρεωτικώς μετατρέψιμο σε μετοχές της εταιρείας. Ωστόσο, οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από τη μετατροπή και οι οποίες θα αναληφθούν στο σύνολό τους από την EBRD δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο της δημόσιας προσφοράς, παρά μόνον της εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα προσμετρηθούν για τον υπολογισμό της ελεύθερης διασποράς της μετοχής της Noval Property (βάσει νομοθεσίας για τις ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να υπερβαίνει το 25%).

Η είσοδος στο χρηματιστήριο της Noval θα διευκολύνει τον σχεδιασμό της εταιρείας για επενδύσεις συνολικής αξίας 340 εκατ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2030 και με στόχο τη δημιουργία χαρτοφυλακίου αξίας 1 δισ. ευρώ. Οπως έχει εξηγήσει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Παναγιώτης Καπετανάκος, από την αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί, στόχος είναι να αντληθεί ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 89,5 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δημόσια εγγραφή και, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας, 10,5 εκατ. ευρώ την EBRD. «Η EBRD έχει ήδη τοποθετήσει το ποσό αυτό στην εταιρεία και θα το μετατρέψει σε μετοχές της Noval Property κατά την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών», έχει σημειώσει.

Βασικός μέτοχος της Noval Property είναι η Viohalco, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο στη Noval Property τουλάχιστον έως το τέλος του 2028, όταν λήγει το επταετές πράσινο ομόλογο που εκδόθηκε το 2021. Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Noval Property περιλαμβάνει την ανάπλαση της παλιάς Χαλκόρ (πρώτες εγκαταστάσεις της Viohalco) στην οδό Πειραιώς, που είναι ύψους 170 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη 106.000 τ.μ. Κύριο χαρακτηριστικό της ανάπτυξης θα είναι τα διαμερίσματα προσιτού χαρακτήρα, που θα απευθύνονται κυρίως σε νέα νοικοκυριά, με την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο να διαθέτει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς σε μεγάλη εγγύτητα με την έκταση βρίσκεται το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το κτίριο Τσαούσογλου που φιλοξενεί το Ελληνικό Φεστιβάλ και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ενα ακόμη από τα σημαντικά έργα της εταιρείας σχετίζεται με την ανακατασκευή υφιστάμενου κτιρίου γραφείων στη Λ. Κηφισίας 199, στο ύψος του Αμαρουσίου, το οποίο θα μετατραπεί σε ακίνητο χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT