Πώληση κόκκινων δανείων από Eurobank

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Tην πώληση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων δρομολογεί η Eurobank, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό τις πωλήσεις με στόχο την περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Το χαρτοφυλάκιο Leon, όπως ονομάζεται, συγκεντρώνει όλες τις κατηγορίες δανείων, δηλαδή στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, αξίας 638 εκατ. ευρώ. Η αξία πώλησης διαμορφώνεται στο 36,3% της λογιστικής αξίας του χαρτοφυλακίου και το τίμημα που θα εισπράξει η τράπεζα υπολογίζεται σε 232 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα οδηγήσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 3% από 3,5% στα τέλη του 2023 και το υπόλοιπο των κόκκινων δανείων που διατηρεί στον ισολογισμό της μειώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τα στοιχεία του α΄ τριμήνου ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 92,6%.

Εγκύκλιος για τη λήξη ασφάλισης μη μισθωτών

Η διακοπή δραστηριότητας σε φορολογικό επίπεδο οδηγεί αυτόματα και στη λήξη της ασφάλισης των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ. Εάν αυτό δεν το κάνει από μόνος του ο ασφαλισμένος, το αργότερο μέχρι τη 10η μέρα του επόμενου μήνα από εκείνον κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η διακοπή εργασιών με τη φορολογική διοίκηση, θα το κάνει αυτεπάγγελτα ο ΕΦΚΑ. Αυτό ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του φορέα, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση που έχει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει σχετική ηλεκτρονική αίτηση, ώστε να βεβαιωθεί ότι θα γίνει άμεσα η διακοπή της ασφάλισής του. 

Ερχεται νέο, λεπτότερο iPhone από την Apple

Μια νέα, λεπτότερη εκδοχή του iPhone ετοιμάζεται για τους ακραιφνείς λάτρεις του, η οποία θα λανσαριστεί μαζί με το iPhone 17 της Apple του χρόνου τον Σεπτέμβριο. Ο τεχνολογικός κολοσσός δοκιμάζει διαφορετικά σχέδια για αυτό το κινητό τηλέφωνο, το οποίο θα φέρει τον Α19 – πρόκειται για τον τελευταίας γενιάς επεξεργαστή της εταιρείας. Στην αχανή αγορά της Κίνας η Apple δέχεται σφοδρό ανταγωνισμό από τις εγχώριες Honor και Huawei και τη νοτιοκορεατική Samsung.

Ανοδος της επιβατικής κίνησης από Βρετανία

Σημαντική είναι η συνεισφορά της Βρετανίας και της British Airways στη διεθνή αεροπορική κίνηση του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Το 2023 υπολογίζεται ότι η βρετανική αγορά ήταν δεύτερη από πλευράς διεθνούς απευθείας κίνησης, εμφανίζοντας άνοδο κατά 15% συγκριτικά με το 2019. Σε σύγκριση, δε, με την περίοδο πριν εκδηλωθεί η πανδημία, πέρυσι ο αριθμός των ξένων επισκεπτών από το Λονδίνο προς την Αθήνα ενισχύθηκε κατά 19%. Το ποσοστό αυτό διευρύνθηκε στο 24% το πρώτο φετινό τετράμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.

Η εικόνα των τραπεζών το πρώτο τρίμηνο

Ικανοποιητικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του έτους η NBG Securities, επισημαίνοντας πως τα χαμηλότερα κέρδη προ προβλέψεων αντανακλούν κυρίως τρεις παράγοντες, τους εξής: 1) το υψηλότερο κόστος αντιστάθμισης καταθέσεων, 2) την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις άνω των 7,5 δισ. ευρώ σωρευτικά και 3) το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης λόγω των εκδόσεων MREL στο τρίμηνο. Ωστόσο, σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι τάσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από τη σημαντική μείωση των ζημιών απομείωσης των δανείων, ως αποτέλεσμα της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Επιπλέον, όπως αναφέρει, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται, με τον μέσο δείκτη NPE να μειώνεται κατά 11 μ.β. σε τριμηνιαία βάση χάρη σε οργανικές δράσεις καθώς και σε πωλήσεις NPEs. Παράλληλα, οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν τα ισχυρά κεφάλαια και την άφθονη ρευστότητά τους, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT