Optima bank: Ενισχυμένα κέρδη στο τρίμηνο

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στα 642 εκατ. ευρώ, oι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Κέρδη 32,7 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, παρουσίασε το α΄ τρίμηνο του 2024 η Optima bank. Ως αποτέλεσμα της σημαντικής κερδοφορίας η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στο 25,4%, με διαφορά το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Τα κέρδη ανά μετοχή αγγίζουν τα 0,44 ευρώ εμφανίζοντας σημαντική αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 14,1 εκατ. ευρώ, κατά 20% υψηλότερα σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των εργαζομένων. Ο δείκτης εξόδων προς βασικά έσοδα μειώθηκε στο 26% (έναντι 35% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023) αποδεικνύοντας την υψηλή λειτουργική αποδοτικότητα της τράπεζας.

Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων του τριμήνου ανήλθαν στα 642 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας κατά 49% τα δανειακά υπόλοιπα στα 2,8 δισ. ευρώ. Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο ανήλθε σε 44,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 63% σε ετήσια βάση και υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, αύξηση 44% επετεύχθη και στις καθαρές προμήθειες, φτάνοντας τα 9,8 εκατ. ευρώ. Οι καταθέσεις ξεπέρασαν τα 3,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 42% σε ετήσια βάση στα 3,5 εκατ., λόγω των εισροών αμοιβαίων κεφαλαίων και των χρηματιστηριακών λογαριασμών. Η Optima bank εμφανίζει ισχυρή ρευστότητα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 83%, δείκτη κάλυψης ρευστότητας 190% και δείκτη καθαρής σταθερής χρηματοδότησης 124%.

Ο δείκτης βασικών κύριων κεφαλαίων και ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών CET1 διαμορφώθηκε στο 15,9%, συμπεριλαμβανομένου 30% δεδουλευμένου μερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι στη γενική συνέλευση της τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαΐου θα προταθεί διανομή μερίσματος 0,44 ευρώ ανά μετοχή. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου ο πρόεδρος της Optima bank Γεώργιος Τανισκίδης σημείωσε ότι «αποδεικνύουν πως οι επιλογές μας παράγουν πραγματική αξία για τους πελάτες μας, την οικονομία και τους μετόχους μας», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δημήτρης Κυπαρίσσης σημείωσε ότι η «κερδοφορία μας, καθώς και όλα τα επιμέρους στοιχεία και οι δείκτες, εκφράζουν τη συνεχή δυναμική του οργανισμού μας, όπως και την ποιοτική του υπεροχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT