Πέθανε ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου της Wall Street

Πέθανε ο πρωταγωνιστής του μεγαλύτερου σκανδάλου της Wall Street

O Ιβάν Μπόεσκι τη δεκαετία του ’80 αγόραζε και πουλούσε μετοχές πριν οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινωθούν επισήμως, καθώς είχε προνομιακή πληροφόρηση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Πέθανε ο Ιβάν Μπόεσκι, ο χρηματιστής που έγινε η προσωποποίηση της απληστίας της Wall Street και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα σκάνδαλα insider trading που σημάδεψαν τη δεκαετία του 1980. Ο άνθρωπος που αποτέλεσε την έμπνευση για τον Γκόρντον Γκέκο και την περίφημη φράση του «η απληστία είναι καλή», στη θρυλική ταινία «Wall Street», έβγαλε μια περιουσία από παράνομες συναλλαγές, προτού καταλήξει στη φυλακή.

Σύμφωνα με τους New York Times, πέθανε στον ύπνο του, σε ηλικία 87 ετών, στο σπίτι του στο Σαν Ντιέγκο. Γιος μεταναστών από τη Ρωσία, παντρεύτηκε μια εύπορη γυναίκα με αποτέλεσμα να ανέβει κοινωνικά, υπολογίζεται ότι έβγαλε μια περιουσία 200 εκατ. δολαρίων επωφελούμενος από τις διακυμάνσεις των μετοχών εταιρειών που εμπλέκονταν σε συμφωνίες εξαγοράς (arbitrage). Το 1985 έγινε ο πιο καλοπληρωμένος trader της Wall Street, ενώ στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του ήταν υπεύθυνος για την επένδυση κεφαλαίων 3 δισ. δολαρίων και είχε μία θέση στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους της Αμερικής.

Ηταν ίσως ο πρώτος χρηματιστής που προσέλαβε εταιρεία PR για να φτιάξει το ίματζ του, πετούσε συχνά με ελικόπτερο από το γραφείο του στο Μανχάταν στη 12 υπνοδωματίων έπαυλή του στο Westchester County και μετακινούνταν με λιμουζίνα με σοφέρ και τρία τηλέφωνα. Εκτός από ένα διαμέρισμα στο Μανχάταν, είχε ένα εξοχικό στη Γαλλική Ριβιέρα, ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Παρίσι και ένα σπίτι στη Χαβάη.

Η περίφημη φράση «η απληστία είναι καλή», που ακούγεται να λέει ο Γκέκο στην ταινία «Wall Street», προήλθε από μία ομιλία που είχε δώσει ο Μπόεσκι στους αποφοίτους του Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. «Η απληστία είναι Ο.Κ., παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι η απληστία είναι υγιής. Μπορείς να είσαι άπληστος και ακόμη να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου». Οπως αποδείχθηκε, αυτό που πραγματικά έκανε ο Μπόεσκι ήταν να «κλέβει», καθώς είχε προνομιακή πληροφόρηση και έτσι μπορούσε να αγοράζει και να πουλάει μετοχές πριν οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινωθούν επισήμως. Πρακτικά, βρισκόταν στην καρδιά αυτού που τον καιρό εκείνο ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο insider trading όλων των εποχών.

Για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο αυτό, ο Μπόεσκι πέρασε μόνο δύο χρόνια στη φυλακή –διότι συνεργάστηκε με τις Αρχές– αλλά αποκλείστηκε για όλη του τη ζωή από το trading. Βίωσε ένα άσχημο διαζύγιο, όπου αναγκάστηκε να παραδώσει στην πρώην σύζυγό του την έπαυλη στο Westchester County και το ρετιρέ της Park Avenue. Εκτοτε, ο Μπόεσκι επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να χαθεί από τη δημοσιότητα. Ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε μία ακόμη κόρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT