Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με 2,5 δισ. την ανάπτυξη νέας γενιάς τσιπ

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με 2,5 δισ. την ανάπτυξη νέας γενιάς τσιπ

Τα κεφάλαια θα ενισχύσουν μεγάλα εργαστήρια και πιλοτική γραμμή παραγωγής

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ενώ σοβεί ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και στο μέτωπο ΗΠΑ και Ευρώπης, η Ε.Ε. αρχίζει να εφαρμόζει τα σχέδιά της για την προώθηση της ευρωπαϊκής παραγωγής μικροεπεξεργαστών και για την απεξάρτηση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ. Πρόκειται έτσι να χρηματοδοτήσει τα μεγαλύτερα ερευνητικά εργαστήρια της Γηραιάς Ηπείρου με κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου αυτά να αναπτύξουν και να θέσουν σε δοκιμαστική λειτουργία νέες γενιές προηγμένων μικροεπεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Την είδηση ανακοίνωσε χθες η διεθνής οργάνωση έρευνας και ανάπτυξης Imec και τόνισε πως η χρηματοδότηση θα γίνει στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τους μικροεπεξεργαστές που παρουσίασε πέρυσι η Ε.Ε. και αφορά τη δέσμευση 43 δισ. ευρώ με σκοπό την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών. Τα απαιτούμενα κεφάλαια θα προέλθουν από πολλά προγράμματα της Ε.Ε., ενώ θα διαθέσει 1,4 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση της Φλάνδρας του Βελγίου. Επίσης, κορυφαίες βιομηχανίες, μεταξύ των οποίων και η ASML, θα διαθέσουν 1,1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πιλοτικής γραμμής.

Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί με 2,5 δισ. την ανάπτυξη νέας γενιάς τσιπ-1

Πρόκειται περί πιλοτικής γραμμής στην παρούσα φάση και στοχεύει να καλύψει τις ανάγκες των ευρωπαϊκών βιομηχανιών που επλήγησαν από την έλλειψη μικροεπεξεργαστών στη διάρκεια της πανδημίας. Η πιλοτική γραμμή θα αναπτυχθεί στην έδρα της Imec στο Βέλγιο όπου και θα παραχθούν μικροεπεξεργαστές κάτω των 2 νανομέτρων με σκοπό να διευκολυνθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία αλλά και ο ακαδημαϊκός κλάδος και οι νεοφυείς εταιρείες και να τους προσφερθεί πρόσβαση στην τεχνολογία κατασκευής μικροεπεξεργαστών. Κι αυτό γιατί διαφορετικά τόσο η χρήση όσο και η δοκιμή αυτών των τεχνολογιών θα ήταν οικονομικά απρόσιτη για όλες τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, τους ακαδημαϊκούς κλάδους και τις νεοφυείς.

Στόχος είναι να αναπτυχθούν μικροεπεξεργαστές, πολύ πιο προηγμένοι από εκείνους των κορυφαίων σήμερα βιομηχανιών.

Οι κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής μικροεπεξεργαστών, όπως οι TSMC της Ταϊβάν και η Samsung της Νότιας Κορέας, αναμένεται να διαθέσουν φέτος και το επόμενο έτος μικροεπεξεργαστές 2 νανομέτρων σε βιομηχανικές μονάδες ή σε εργαστήρια και το κόστος τους θα φτάνει στα 20 δισ. ευρώ. Στόχος, όμως, της πιλοτικής γραμμής έρευνας και ανάπτυξης που εγκαινιάζει η Ε.Ε. είναι να αναπτύξει μικροεπεξεργαστές νεότερης γενιάς, πολύ πιο προηγμένους από εκείνους των κορυφαίων σήμερα βιομηχανιών και εξοπλισμένους με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα κατάλληλα υλικά από ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες.

Ανακοινώνοντας την πιλοτική γραμμή, ο Λικ Βαν ντε Χοβ, διευθύνων σύμβουλος της Imec, τόνισε πως «η εν λόγω επένδυση θα μας δώσει τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε τον όγκο της παραγωγής μας και να επιταχύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο προχωρούμε σε καινοτομίες και έτσι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό οικοσύστημα μικροεπεξεργαστών και να τονώσουμε την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη». Προσέθεσε, επίσης, ότι η παραγωγή της πιλοτικής γραμμής θα στηρίξει μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών βιομηχανιών από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις τηλεπικοινωνίες μέχρι τις βιομηχανίες ιατρικού εξοπλισμού και υπηρεσιών υγείας.

Ανάμεσα στα ερευνητικά εργαστήρια που θα συμμετάσχουν στην πιλοτική γραμμή συγκαταλέγονται το CEA-Leti της Γαλλίας, το Fraunhofer της Γερμανίας, το VTT της Φινλανδίας, το CSSNT της Ρουμανίας και το Tyndall Institute της Ιρλανδίας. Η οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα κράτη-μέλη και συχνά καθυστερεί η διαδικασία. Η Intel και η TSMC περιμένουν ακόμη την έγκριση της Ε.Ε. για την εκταμίευση πολλών δισ. ευρώ που έχει αποφασίσει να τους χορηγήσει το γερμανικό κράτος για την ανέγερση μονάδων παραγωγής στο Μαγδεμβούργο και στη Δρέσδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT