Μειώνονται οι αγορές ακινήτων από Ελληνες

Μειώνονται οι αγορές ακινήτων από Ελληνες

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι αγορές από Ελληνες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Κάμψη της ζήτησης για αγορά ακινήτου από Ελληνες, που συνδέεται και με τις εκτιμήσεις για ήπια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τιμών με χρονικό ορίζοντα το 2025, εντοπίζει η πρόσφατη έρευνα του δικτύου Spitogatos.gr για τις τιμές των εξοχικών κατοικιών, οι οποίες ενισχύονται τους πρώτους μήνες του 2024, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, η ζήτηση για αγορά σπιτιού μειώθηκε κατά 4,2%, ενώ το διεθνές ενδιαφέρον ενισχύθηκε κατά 11,8%. Η συρρίκνωση των καταθέσεων και της πρόθεσης για αποταμίευση, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού (π.χ. σε υπάλληλους γραφείου, απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών), όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank, σε συνδυασμό με τη σημαντική ενίσχυση των ζητούμενων τιμών, ανήκουν στις αιτίες για την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης.

Στον αντίποδα, το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την κτηματαγορά ενισχύεται διαχρονικά, εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2023, έναντι του 2022, η διεθνής ζήτηση είχε αυξηθεί κατά 5%. Σύμφωνα με το Spitogatos.gr, το επενδυτικό ενδιαφέρον από την αλλοδαπή προέρχεται ως επί το πλείστον από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εστιάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στη Χαλκιδική και στα νότια προάστια της Αττικής. «Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότερες, σε σύγκριση με πολλές χώρες του εξωτερικού, γεγονός που λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους ξένους που δεν επιδιώκουν μόνο να εξασφαλίσουν αποδόσεις, αλλά επιθυμούν να τοποθετηθούν και σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Την ίδια στιγμή, ο στόχος της εξασφάλισης βίζας από Αμερικανούς και Βρετανούς έχει ενισχύσει δραματικά τη ζήτηση από τις συγκεκριμένες χώρες», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μεσιτών (PAC), Κοσμάς Θεοδωρίδης.

Στον αντίποδα, κατά το πρώτο τρίμηνο ενισχύθηκε το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.

Βραχυπρόθεσμα, όπως εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην τελευταία έκθεσή του, η ζήτηση από το εξωτερικό θα διατηρηθεί ισχυρή, ενώ «οι τιμές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν την ανοδική τάση τους στο υψηλών προδιαγραφών τμήμα της αγοράς, συμπαρασύροντας και τις τιμές στις δευτερεύουσες αγορές». Κατά την έρευνα του δικτύου Spitogatos.gr, οι υποψήφιοι αγοραστές που επικεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας ενδιαφέρονται περισσότερο για διαμερίσματα, μονοκατοικίες και στούντιο. Στα νότια προάστια, λόγω της αραιότερης δόμησης συγκριτικά με το αθηναϊκό κέντρο, οι μονοκατοικίες, οι μεζονέτες και βέβαια τα διαμερίσματα προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών. Σημαντική ζήτηση καταγράφεται και στη Χαλκιδική, με ενδιαφερόμενους από τη Γερμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία να δίνουν το «παρών».

Σε επίπεδο τιμών, οι υψηλότερες (μέσες ζητούμενες) εντοπίζονται στις Σπέτσες, στη Σαρωνίδα, στον Πόρο, στην Ανάβυσσο, στη Ραφήνα και στην Αίγινα και κυμαίνονται από 3.963 ευρώ ανά τ.μ. έως 2.247 ευρώ ανά τ.μ. Στον αντίποδα, ανάμεσα στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά εξοχικής κατοικίας κοντά στην Αθήνα και με τιμές χαμηλότερες από 2.000 ευρώ ανά τ.μ. είναι ο Μαραθώνας, η Αρτέμιδα, ο Κάλαμος και η Ερέτρια στην Εύβοια. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσων ζητούμενων τιμών πώλησης εξοχικών κατά τους πρώτους μήνες του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος σημειώθηκαν στην Ανάβυσσο (16,7%), στη Σαρωνίδα (16,4%), στην Αρτέμιδα (17,0%) και στην Αίγινα (13,8%).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT