Autohellas: Ενίσχυση κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο

Autohellas: Ενίσχυση κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, σε 7,8 εκατ. ευρώ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυροποίηση λειτουργικής και καθαρής κερδοφορίας εμφάνισε ο όμιλος Autohellas κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ειδικότερα, ο όμιλος ενοικίασης και εμπορίας οχημάτων εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 217 εκατ. ευρώ από περίπου 221,6 εκατ. ευρώ, αλλά ενίσχυσε κατά 7,7%, σε 51,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA). Τα προ φόρων κέρδη (EBT) υποχώρησαν κατά 2,8%, σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 6%, σε 7,8 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο τρίμηνο, το οποίο είναι το πιο αδύναμο εποχικά της χρονιάς.

Ανά τομείς δραστηριότητας, ο τζίρος από βραχυχρόνιες (rent a car) και μακροχρόνιες (leasing) μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα ενισχύθηκε, ετησίως, κατά 9,4%, σε 53,6 εκατ. ευρώ. To rent a car διευρύνθηκε λόγω της αυξημένης ζήτησης της εγχώριας αγοράς και των τουριστικών αφίξεων στο πιο αδύναμο τρίμηνο του έτους, αλλά σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών ενοικίασης. Στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις η σημαντική αύξηση των παραγγελιών και συμβάσεων έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση του στόλου. Ο τζίρος από μισθώσεις αυτοκινήτων στο εξωτερικό ενισχύθηκε κατά περίπου 8%, σε 32,7 εκατ. ευρώ, «με ισορροπημένη ανάπτυξη βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων και με τις μηνιαίες εταιρικές μισθώσεις να εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική.

Οι εταιρείες της Autohellas που σχετίζονται με την εισαγωγή και τη διανομή αυτοκινήτων συνεισέφεραν συνολικά 131 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 8,1% στον κύκλο εργασιών. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρει η εταιρεία, μετά την αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεν υπάρχει φέτος η αντίστοιχη μεταφορά παραγγελιών από προηγούμενα έτη (που περιόρισε μεν το 2022, ωφέλησε δε σε τιμολογήσεις το 2023). H δραστηριότητα των Fiat – Jeep – Alfa Romeo δεν ενοποιείται σε επίπεδο κύκλου εργασιών λόγω κοινού ελέγχου με τη Samelet, αντιστοιχώντας σε επιπρόσθετο κύκλο εργασιών 31,6 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως η Autohellas και η Samelet έχουν εξαγοράσει την FCA Greece από τη Stellantis για την εισαγωγή και τη διάθεση των μαρκών Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional, Jeep και Abarth στην Ελλάδα.

Ως προς τις επιδόσεις του τουρισμού που συνδέονται με την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτων, η Autohellas εκτιμά πως η δυναμική των αφίξεων του πρώτου τριμήνου θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ως εκ τούτου θα επηρεάσει θετικά τη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά θα υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα στους στόλους των εταιρειών και ευρύτερα της αγοράς. Σχετικά με το leasing καταγράφεται σημαντική δυναμική που αφορά τόσο συμβατικά όσο και υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η έκδοση του πρώτου ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ της εταιρείας, μέσω δημόσιας προσφοράς, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική προσπάθεια διαχείρισης της δομής του δανεισμού της εταιρείας, οδήγησε σε μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους της Autohellas, της οποίας οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τοποθετούνται σε 426,7 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT