ElvalHalcor: Αύξηση όγκου πωλήσεων, μείωση κερδών

ElvalHalcor: Αύξηση όγκου πωλήσεων, μείωση κερδών

Ο κύκλος εργασιών το α΄ τρίμηνο υποχώρησε σε περίπου 817 εκατ. ευρώ, έχοντας επηρεαστεί από τις μειωμένες μέσες τιμές των μετάλλων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Με υψηλή οργανική κερδοφορία και μειωμένο δανεισμό ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς για την ElvalHalcor που δραστηριοποιείται σε ένα διεθνές περιβάλλον με μειωμένη ζήτηση, η οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν λάβει χώρα η προσδοκώμενη μείωση επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο όμιλος αλουμινίου και χαλκού ενίσχυσε το πρώτο φετινό τρίμηνο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, τον όγκο των πωλήσεων κατά 1%, σε 146.000 τόνους, αύξηση που τοποθετείται σε 2%, εξαιρουμένης της απο-ενοποίησης της ΕΤΕΜ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 12,2%, σε περίπου 817 εκατ. ευρώ, έχοντας επηρεαστεί από τις μειωμένες μέσες τιμές των μετάλλων. Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 53,2 εκατ. ευρώ το πρώτο φετινό τρίμηνο από 64,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε περίπου 49 εκατ. ευρώ έναντι 56 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Αυτή η μεταβολή αποδίδεται στις μειωμένες τιμές κατεργασίας, λόγω της χαμηλής ζήτησης και του προϊοντικού μείγματος.

Στα εν λόγω μεγέθη αρνητική επίδραση είχαν και τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε ζημίες 4,2 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, έναντι ζημιών 14,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του oμίλου, μειώθηκαν κατά 30,7% και διαμορφώθηκαν στα 48,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 έναντι 70,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Ο όμιλος περιόρισε τον καθαρό δανεισμό κατά 190 εκατ. ευρώ ως επακόλουθο των ενισχυμένων ελεύθερων ταμειακών ροών που προήλθαν από την επιτυχή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και την επιβράδυνση των επενδύσεων, μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων του κλάδου αλουμινίου. Ως αποτέλεσμα μειώθηκε το κόστος δανεισμού, με το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα να υποχωρεί κατά 7,3%, σε 12,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 59% του συνολικού δανεισμού ήταν σε σταθερό επιτόκιο στο τέλος της περιόδου.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 14,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε περίπου 13 εκατ. ευρώ για τη συγκεκριμένη περίοδο (ή 0,0345 ευρώ ανά μετοχή), από 18 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023 (ή 0,0481 ευρώ ανά μετοχή).

Ανά τομείς δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών του κλάδου αλουμινίου μειώθηκε κατά 9,8% σε περίπου 400 εκατ. ευρώ λόγω των χαμηλότερων μέσων τιμών των μετάλλων και των τιμών κατεργασίας και της επίδρασης της απο-ενοποίησης της ΕΤΕΜ. Στον χαλκό, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 417 εκατ. ευρώ έναντι 487,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT