Δεν εξαγοραζόμαστε για 42,67 δισ., λέει ο κολοσσός Anglo American

Δεν εξαγοραζόμαστε για 42,67 δισ., λέει ο κολοσσός Anglo American

Απέρριψε και τη δεύτερη προσφορά της αυστραλιανής BHP

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

O κολοσσός της εξόρυξης Anglo American απέρριψε μια αυξημένη προσφορά εξαγοράς ύψους 42,67 δισ. δολαρίων από την αυστραλιανή ανταγωνίστρια BHP, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος εισηγμένος κολοσσός του κλάδου στον κόσμο «συνεχίζει να την υποτιμάει σημαντικά».

Οι εταιρείες συμφώνησαν ωστόσο να παρατείνουν την προθεσμία των συνομιλιών τους κατά μία εβδομάδα, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για τη μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα των εξορύξεων εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Η εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία Anglo American είχε απορρίψει νωρίτερα την αρχική πρόταση της BHP ύψους 39 δισ. δολ. που έγινε στις 25 Απριλίου, απορρίπτοντάς την ως «ευκαιριακή» και λέγοντας ότι θα μείωνε την ανοδική αξία για τους μετόχους της σε σχέση με την BHP. O βρετανικός κολοσσός επιβεβαίωσε την πρόταση από την BHP που προσέφερε περίπου 34 ευρώ ανά μετοχή, με βάση τις τιμές των μετοχών από το κλείσιμο της αγοράς στις 23 Απριλίου. Η προσφορά αποτιμά την εταιρεία στα 49,1 δισ. δολ., σύμφωνα με το Reuters. Η νέα προσφορά περιελάμβανε επίσης για άλλη μία φορά απαιτήσεις για να αποδεσμεύσει η Anglo American τα περιουσιακά στοιχεία της σε πλατίνα και σιδηρομετάλλευμα στη Νότια Αφρική, μια διαδικασία που η ίδια θεωρούσε στο παρελθόν υπερβολικά επικίνδυνη και περίπλοκη.

Σκληρό παζάρι μεταξύ των δύο εταιρειών εξόρυξης.

«Το διοικητικό συμβούλιο εξέτασε προσεκτικά την τελευταία πρόταση της BHP, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για την αξία που παραδόθηκε στους μετόχους της Anglo American και την απέρριψε ομόφωνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Anglo American Στιούαρτ Τσάμπερς σε δήλωση στον ιστότοπο του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. «Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πρόθυμο να συνεχίσει να συνεργάζεται με την BHP και τους συμβούλους της γι’ αυτό το θέμα και ως εκ τούτου ζήτησε παράταση μίας εβδομάδας στην προθεσμία», προσέθεσε.

Οι μετοχές της Anglo American σημείωσαν άνοδο λίγο μετά την ανακοίνωση, ενώ οι μετοχές της BHP υποχώρησαν πάνω από 3,7%. Ο γίγαντας εξόρυξης και μετάλλων με έδρα την Αυστραλία έκανε δύο μη δεσμευτικές προσφορές για την Anglo Αmerican, καθώς επιδιώκει να εδραιώσει την κυριαρχία τoυ στη βιομηχανία χαλκού, δεδομένου του βασικού ρόλου του μετάλλου στην ενεργειακή μετάβαση με προϊόντα όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ηλεκτρικά δίκτυα και οι ανεμογεννήτριες. Ο κολοσσός που θα δημιουργηθεί, αν ευοδωθεί η συμφωνία, θα αποτελέσει ένα μεγαθήριο στην εξόρυξη χαλκού και τον μεγαλύτερο παίκτη στον κόσμο στον συγκεκριμένο κλάδο, παρέχοντας το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ωστόσο, η Anglo απέρριψε και τις δύο προσφορές λέγοντας ότι «υποτιμούν σημαντικά την εταιρεία και τις μελλοντικές προοπτικές της». Οι προσφορές της BHP περιελάμβαναν απαιτήσεις για την Anglo να αποσυνδεθεί από την Anglo American Platinum Limited και την Kumba Iron Ore Limited, δύο οντότητες που μαζί αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής χαλκού της εταιρείας. Η Chambers είπε τότε ότι η πρόταση δημιουργεί «ουσιαστική αβεβαιότητα» και κίνδυνο για την εταιρεία. Η εταιρεία ανακοίνωσε αργότερα σχέδια για την απόσχιση της πολύτιμης μονάδας διαμαντιών De Beers, καθώς και των επιχειρήσεων χαλυβουργίας άνθρακα, νικελίου και πλατίνας, ως μέρος μιας σαρωτικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησής της που μετράει 107 χρόνια ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT