Στο 3,51% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

Στο 3,51% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με κάλυψη πάνω από τρεις φορές διενεργήθηκε η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο τον περασμένο Ιανουάριο, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 250 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές έφτασαν τα 835 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,51% και κοντά στο 3,478% που είχε κινηθεί κατά την έκδοσή του. Πλέον το μέγεθος του ομολόγου διαμορφώνεται στα 4,25 δισ. ευρώ, με τη ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά να έχει ενισχυθεί ως αποτέλεσμα. Αλλωστε στόχος του ΟΔΔΗΧ με τις επανεκδόσεις είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Ο κύκλος των reopenings του πρώτου εξαμήνου θα κλείσει στις 19 Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και το πρόγραμμα επανεκδόσεων για το υπόλοιπο του έτους. Στο μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα (29/5) αναμένεται νέα διάθεση εντόκων στο κοινό μέσω δημοπρασίας εξάμηνων τίτλων.

Πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία σε πολυεθνική

Καμία πολυεθνική εταιρεία που παράγει απορρυπαντικά και γενικώς είδη ευρείας κατανάλωσης και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα δεν πρέπει να παραπονιέται ότι δεν της επιβλήθηκε πρόστιμο για αθέμιτη κερδοφορία. Ετσι, μετά τη Unilever και την P & G, χθες ήταν η σειρά της Henkel. Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, επιβλήθηκε στην εταιρεία πρόστιμο 395.125 ευρώ, διπλάσιο από το συνολικό όφελος που θα αποκόμιζε η εταιρεία (197.561,54 ευρώ) λόγω μεγαλύτερου περιθωρίου μεικτού κέρδους από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Αυξημένες παροχές για 6.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους

Μια ευχάριστη έκπληξη για περίπου 6.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους επεφύλασσε ο ΕΦΚΑ, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαΐου θα καταβληθούν αυξημένες οι προσυνταξιοδοτικές παροχές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του τέως ΕΤΑΤ. Παράλληλα, θα δοθούν αναδρομικά ποσά ύψους 3,9 εκατ. ευρώ για το 2023 και το εξάμηνο του 2024. Οι 260 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι που έλαβαν την προσυνταξιοδοτική παροχή από το τέως ΤΕΑΠΕΤΕ θα δουν αυξήσεις στο τέλος Ιουνίου.

Πρόταση Uber για τις υπηρεσίες ταξί

Ενα ζήτημα που αποτελεί «αγκάθι» για τα ταξί, προκαλώντας στο παρελθόν τη σφοδρή αντίδραση των επαγγελματιών του κλάδου, επαναφέρει η Uber. Αυτό αφορά το ridesharing και ειδικότερα το ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτικής χρήσης οχημάτων στις αστικές συγκοινωνίες. Κάνει λόγο δηλαδή για απελευθέρωση του κλάδου και για αλλαγές στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο. Βέβαια, στην αγορά η Uber εισήγαγε τέτοιες υπηρεσίες τον Δεκέμβριο του 2014 (Uber X), ωστόσο ο νόμος 4530/2018 έθεσε ουσιαστικά εκτός λειτουργίας τη συγκεκριμένη υπηρεσία, έπειτα και από τις αντιδράσεις των επαγγελματιών ταξί. Σήμερα οι δύο εταιρείες –Uber, FreeNow– παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες μίσθωσης διαδρομών με ταξί.

Απάντηση στα περί εταιρείας «φαντάσματος»

Ανακοίνωση σε σάιτ που πιθανότατα διαχειρίζεται η ίδια εξέδωσε η εταιρεία που εμπλέκεται στις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΔΥΠΑ, με στόχο, όπως υποστήριξε, την «άρση παρανοήσεων που τυχόν προκλήθηκαν» και την αποκατάσταση της αλήθειας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο ιδιοκτήτης βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, είναι επίσης μέτοχος και μέλος του Δ.Σ. της Midland Bank στο Μπανγκλαντές, έχει εργαστεί ως διευθυντής ISM στην Prometheus Shipping SA στην Ελλάδα και είναι διευθυντής σε εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της οικογένειάς του. Μάλιστα η εταιρεία, παρότι οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως δεν διαθέτει σταθερό τηλέφωνο και σάιτ, στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως έχει συνεργαστεί στον τομέα της διαφήμισης με το μεγαλύτερο brand αναψυκτικών, ένα από τα μεγαλύτερα brands μπίρας και brands στον τομέα των κοσμημάτων και της μόδας. Είχε προηγηθεί η απάντηση της ΔΥΠΑ, στην οποία επισημαίνεται ότι οι αναθέσεις έγιναν σύμφωνα με όλα όσα ορίζει η νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT