Τουρισμός: Ρεκόρ επισκέψεων και εισπράξεων το πρώτο τρίμηνο

Τουρισμός: Ρεκόρ επισκέψεων και εισπράξεων το πρώτο τρίμηνο

Μέχρι στιγμής οι αφίξεις στην Ελλάδα βρίσκονται 20% πάνω από το 2019 - Μεγάλη αύξηση σε Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Εναν από τους πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως εμφάνισε ο ελληνικός τουρισμός κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος, ξεπερνώντας ακόμα και τα επίπεδα ρεκόρ του πρώτου τριμήνου του 2019.

Ετσι, την ώρα που σημαντικοί διεθνείς προορισμοί, ειδικά σε Αμερική, Ασία αλλά και Ευρώπη, δεν έχουν ακόμα ανακτήσει πλήρως τα επίπεδα των αφίξεων της προπανδημικής περιόδου, η Ελλάδα καταγράφει νέα ιστορικά υψηλά και μάλιστα σε μία περίοδο του έτους που δεν αποτελεί παρά το πιο αδύναμο τρίμηνο για τον τουρισμό.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 24,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 28,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 942 εκατομμύρια ευρώ έναντι 746,5 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2019 και 735 εκατομμυρίων ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Μάλιστα, τον Μάρτιο, μόνον οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 31,2% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 34,2% στα 372,3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του ίδιου μήνα του 2023 (277,5 εκατομμύρια ευρώ). Υπό αυτά τα δεδομένα, ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζεται στο 120% περίπου των μεγεθών του κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτήν που σημειώνει η πλειονότητα των προορισμών παγκοσμίως.

Πρωταθλητές ωστόσο στην ανάπτυξη του τουρισμού με βάση τις αφίξεις κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν το Κατάρ (+177% έναντι του α΄ τριμήνου 2019), η Αλβανία (+121%), η Σαουδική Αραβία (+98%), η Τανζανία (+53% ), το Κουρασάο (+45%), η Σερβία (+43%), τα νησιά Τερκς & Κάικος (+42%), η Γουατεμάλα (+41%) και η Βουλγαρία (+38%). Πολλοί από αυτούς τους προορισμούς είτε είναι αναδυομένοι νέοι προορισμοί όπως η Αλβανία είτε προορισμοί που υστέρησαν πολύ κατά την ανάκαμψή τους από την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που δημοσίευσε την Τρίτη ο Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UN Tourism), οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανέκαμψαν μόλις στο 97% των προπανδημικών επιπέδων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Επίδοση που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερους από 285 εκατομμύρια τουρίστες που ταξίδεψαν διεθνώς από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο του 2024. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 20% όμως σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2023). Σημειώνεται πως οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2023 διαμορφώθηκαν στο 89% εκείνων του 2019 και οι εισπράξεις έφτασαν τα επίπεδα του 2019.

Υπό το φως των παραπάνω εξελίξεων οι αναλυτές του Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν πως φέτος οι διεθνείς αφίξεις θα κινηθούν 2% υψηλότερα από ό,τι την τελευταία πριν από την πανδημία χρονιά, δηλαδή το 2019.

Η Ευρώπη, ο δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως, ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα τριμήνου για πρώτη φορά φέτος αν και οριακά (+1% έναντι του α’ τριμήνου του 2019). Η περιοχή κατέγραψε 120 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, υποστηριζόμενη από την ισχυρή ενδοευρωπαϊκή κινητικότητα.

Η Μεσόγειος ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα κατά 1%, ενώ η Νότια Αμερική έφτασε ουσιαστικά τα επίπεδα του 2019. Η Βόρεια Ευρώπη ανέκαμψε στο 98% των προπανδημικών επιπέδων. Η Μέση Ανατολή σημείωσε την ισχυρότερη επίδοση, με τις διεθνείς αφίξεις να ξεπερνούν κατά 36% τα προπανδημικά επίπεδα το 1ο τρίμηνο. Η Αφρική υποδέχθηκε 5% περισσότερες αφίξεις ενώ η Αμερική ανέκαμψε στα επίπεδα προ πανδημίας, με τις αφίξεις να αγγίζουν το 99% των επιπέδων του πρώτου τριμήνου του 2019. Στην Ασία και τον Ειρηνικό οι αφίξεις έφτασαν το 82% των προπανδημικών επιπέδων το πρώτο τρίμηνο.

Το 2023 οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έφτασαν το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια, επίπεδο που μεταφράζεται σε πλήρη ανάκαμψη των προ πανδημικών επιπέδων σε ονομαστικούς όρους, αλλά 97% των εισπράξεων του 2019 αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός. Η Ευρώπη σημείωσε τις υψηλότερες εισπράξεις το 2023, που έφτασαν τα 660 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας τα προπανδημικά επίπεδα κατά 7% σε πραγματικούς όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT