Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε τρεις εισπρακτικές

Υπ. Ανάπτυξης: Πρόστιμα 305.000 ευρώ σε τρεις εισπρακτικές

«Αθέμιτες πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν τους πολίτες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 305.000 ευρώ, σε τρεις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν εξέτασης καταγγελιών στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόστιμο ύψους 65.000 ευρώ επιβλήθηκε στην doValue Greece AEΔΑΔΠ για ενημέρωση δανειοληπτών περί ληξιπρόθεσμης οφειλής, σε περιπτώσεις που είτε ο δανειολήπτης κατέβαλλε κανονικά τις δόσεις, είτε είχε υπαχθεί στις διατάξεις του ν.3869/2010 τηρώντας τη δικαστική ρύθμιση. Στην εταιρεία καταλογίζεται επίσης αθέμιτη και παραπλανητική πρακτική από εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος επιδείκνυε προσβλητική συμπεριφορά εναντίον οφειλέτη, κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής.

Παράλληλα, πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επιβλήθηκε στην QQuant Master Servicer Μονοπρόσωπη ΑΕΔΑΔΠ. Το πρόστιμο έρχεται σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, καθώς διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτήματος δανειοληπτών που αφορά σε αποστολή δοσολογίου και βεβαίωσης καταβολών, στο πλαίσιο ρύθμισης δυνάμει δικαστικής απόφασης του ν. 3869/2010.

Στην ίδια εταιρεία επιβλήθηκε και πρόστιμο 90.000 ευρώ για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, καθώς διαπιστώθηκε μη ανταπόκρισή της σε αιτήματα δανειοληπτών που αφορούσαν σε αποστολή δοσολογίου και αριθμού λογαριασμού εξυπηρέτησης για την καταβολή των ποσών που όριζε η δικαστική ρύθμιση.

Πρόστιμο ύψους 90.000 ευρώ επιβλήθηκε και στη Cepal Hellas AEΔΑΔΠ, σε εφαρμογή του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μη ανταπόκριση της εταιρείας σε πλήθος ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκ μέρους οφειλέτη, αδικαιολόγητη καθυστέρηση της εταιρείας να ανταποκριθεί εντός εύλογου χρόνου σε προσπάθεια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτημάτων δανειοληπτών περί χορήγησης βεβαίωσης καταβολών και αριθμού λογαριασμού εξυπηρέτησης των δανείων τους, καθώς και δυσχέρεια στην επικοινωνία των δανειοληπτών με την εταιρεία.

Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως και σήμερα, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 1.825.000 ευρώ, στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.

«Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες θα λειτουργούν με σύννομο, υπεύθυνο και ηθικό τρόπο. Αθέμιτες πρακτικές και συμπεριφορές που προσβάλλουν τους πολίτες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Πηγή: Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT