Τι σημαίνει για τις επενδύσεις ένας κόσμος που μεγαλώνει γρήγορα

Τι σημαίνει για τις επενδύσεις ένας κόσμος που μεγαλώνει γρήγορα

Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και δημογραφικό οδηγούν σε λιγότερα ομόλογα, περισσότερες μετοχές και εμπορεύματα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Η Αϊντάνα Απίο εργάστηκε επί 15ετία στη Fed Νέας Υόρκης, αναλύοντας την ιστορία των κρίσεων δημοσίου χρέους. Τώρα, ως διαχειρίστρια κεφαλαίων στη First Eagle Investments των 138 δισ. δολ., έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου είναι πολύ επικίνδυνα για να κρατηθούν ως επένδυση. Συνδέονται με τη νέα εποχή του ταχύτερου πληθωρισμού, των υψηλότερων κρατικών δαπανών για την υγεία και των μεγαλύτερων ελλειμμάτων, διότι ο κόσμος γηράσκει γρήγορα και πρέπει αναλόγως να προετοιμαστούν τα χαρτοφυλάκια. Οπότε προσθέτει σε αυτά χρυσό.

Η στρατηγική της να απομακρυνθεί από μακράς διαρκείας ομόλογα έχει να κάνει με το ότι οι αυξανόμενες κρατικές δαπάνες για περίθαλψη και σύνταξη θα επιδεινώσουν την εικόνα του δημοσίου χρέους. Αλλοι όμιλοι διαχείρισης μεγάλων κεφαλαίων αναζητούν επίσης εναλλακτικούς τρόπους επένδυσης και προστασίας των χρημάτων των πελατών τους σε τέτοιο περιβάλλον.

Πολλές από τις εν λόγω στρατηγικές αποτυπώνουν και τον φόβο για τον πληθωρισμό: λιγότερα ομόλογα, περισσότερες μετοχές και εμπορεύματα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν χωράει αναβολή. «Πιστεύουμε πως τα δημογραφικά στοιχεία είναι ένα τρένο που κινείται αργά, αλλά δεν είναι», δήλωσε ο Ερικ Βάισμαν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην MFS Investment Management των 607 δισ. δολ.

Ο ίδιος συγκαταλέγεται μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι όσο μειώνονται οι γεννήσεις και οι πληθυσμοί γερνούν, οι εταιρείες θα αγωνίζονται να βρουν εργαζομένους, αυξάνοντας τους μισθούς. Για αυτόν, η δεδομένη συνθήκη σημαίνει στροφή σε επιτόκια και αποδόσεις ομολόγων, οι οποίες δυνητικά θα ανέλθουν προσεχώς. Πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν το επείγον της κατάστασης. Το ποσοστό γεννήσεων στη Νότια Κορέα βρίσκεται σε επίπεδα ναδίρ, η Ιταλία και η Γερμανία αναφέρουν μειούμενους αριθμούς.

Αναφορικά, τώρα, με την υπόθεση του ενισχυμένου πληθωρισμού, αυτή βασίζεται εν μέρει σε μια απλή ιδέα ότι περισσότεροι ηλικιωμένοι ξοδεύουν, λιγότεροι νέοι παράγουν. Δεδομένης αυτής της άποψης, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη, αλλά όχι καθολική, ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων προσελκύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λόγου χάριν, η Royal London Asset Management κλίνει προς τις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων αντί για τις αγορές χρέους.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι έως το 2050 ο ένας στους έξι ανθρώπους θα είναι 65 ετών και άνω. Οι σωστές επενδύσεις γεννούν φόβο σε τέτοιες συνθήκες, ειδικά για τα συνταξιοδοτικά ταμεία με τα σχεδόν 50 τρισ. δολάρια υπό διαχείριση παγκοσμίως. Στην DWS με 941 δισ. ευρώ σε κεφάλαια μετατοπίζονται οι αποταμιεύσεις των συνταξιούχων από το σταθερό εισόδημα στις μετοχές, σύμφωνα με στελέχη του οίκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT