Σύγκλιση κρατικών και τραπεζικών αξιολογήσεων

Σύγκλιση κρατικών και τραπεζικών αξιολογήσεων

Οι αναλυτές της S&P προανήγγειλαν, εμμέσως πλην σαφώς, νέες αναβαθμίσεις προσεχώς για τις ελληνικές τράπεζες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Οι αξιολογήσεις των τραπεζών του Νότου κλείνουν γρήγορα την ψαλίδα με τις κρατικές αξιολογήσεις, με τις ελληνικές τράπεζες να αποτελούν το πιο ξεκάθαρο και θετικό story σε αυτό το μέτωπο, όπως σημείωσαν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης S&P σε webinar που πραγματοποίησε ο οίκος χθες Πέμπτη, προαναγγέλλοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς νέες αναβαθμίσεις προσεχώς για τις ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν οι αναλυτές της S&P, τα τραπεζικά συστήματα στις χώρες του Νότου είναι τα μόνα που έχουν θετική τάση στον δείκτη αξιολόγησης κινδύνου, τον δείκτη BICRA, με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση τα τελευταία πέντε χρόνια και άρα την ταχύτερη μείωση κινδύνου. Βασικοί παράγοντες πίσω από τις ισχυρές προοπτικές των τραπεζών του Νότου είναι το μομέντουμ της ανάπτυξης των εγχώριων οικονομιών, η ανθεκτικότητα που έδειξαν αυτές οι οικονομίες στο ενεργειακό σοκ (με εξαίρεση την Ιταλία), η σημαντική ώθηση που δίνουν σε οικονομία και τράπεζες οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και το εντυπωσιακό ριμπάουντ που σημείωσε ο κλάδος του τουρισμού και των υπηρεσιών τα τελευταία δύο χρόνια. Κατά την S&P οι τάσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν.

Ειδικά όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές της S&P σημείωσαν πως πρόσφατα οι προοπτικές τους αναβαθμίστηκαν σε θετικές και αυτό οφείλεται τόσο στις θετικές τάσεις του ίδιου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο και στα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά των συστημικών τραπεζών. Από το 2017 οι ελληνικές τράπεζες έχουν δει σταθερή θετική τροχιά αναβαθμίσεων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί. Οπως τόνισαν, η ικανότητα παραγωγής κερδών έχει ενισχυθεί σημαντικά και έπειτα από χρόνια απομόχλευσης και εκκαθάρισης των ισολογισμών ο οίκος αναμένει ότι η επανέναρξη της πιστωτικής ζήτησης, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου και η βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα θα στηρίξουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2024 και το 2025.

Επίσης, η ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μελλοντικά σοκ έχει βελτιωθεί σημαντικά, με τον δείκτη NPE των ελληνικών τραπεζών να συγκλίνει πλέον προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. και να αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση του κόστους κινδύνου, ενώ οι δείκτες απόδοσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι πλέον μεταξύ των καλύτερων στην Ευρώπη.

Το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό, η πολύ θετική δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας και η σημαντική μείωση του δείκτη χρέους, ο οποίος θα βρεθεί κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2027, αποτελούν επίσης υποστηρικτικούς παράγοντες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Το ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό, η πολύ θετική δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας και η σημαντική μείωση του δείκτη χρέους ο οποίος θα βρεθεί κάτω από αυτόν της Ιταλίας το 2027, αποτελούν επίσης υποστηρικτικούς παράγοντες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών.

Ο μόνος παράγοντας που κρατά τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτές των υπόλοιπων τραπεζών του Νότου είναι η πιο αδύναμη ποιότητα ενεργητικού, κάτι που οφείλεται στο υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας (DTCs) επί των κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT