Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ανακάλυψε η Energean

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ανακάλυψε η Energean

Προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Την έκτη της ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά στην Αίγυπτο, γνωστοποίησε χθες η Energean στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για στήλη 270 ποδιών καθαρού πάχους υδρογονανθράκων στους σχηματισμούς Abu Madi και BKES-1 στην παραχώρηση Abu Qir στον Κόλπο της Αλεξάνδρειας.

H αρχική εκτίμηση είναι ότι η νέα ανακάλυψη περιέχει 87-129 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η Energean τo 2019 ανακάλυψε το κοίτασμα Karish North στη θάλασσα του Ισραήλ, το οποίο από τον Φεβρουάριο είναι ήδη σε παραγωγή. Κατά τη διάρκεια του 2022 ανακάλυψε τα κοιτάσματα Αθηνά, Ζευς, Ερμής και Ηρακλής, με τα δύο πρώτα να αναγνωρίζονται ως μέρος της ανακάλυψης Katlan από την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει και την έγκρισή της για την 1η φάση ανάπτυξης. Το κοίτασμα Katlan είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγικούς σκοπούς.

Η ημερήσια παραγωγή της Energean στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν 142 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+49% σε ετήσια βάση), το 82% των οποίων ήταν σε φυσικό αέριο. Η εταιρεία διατηρεί την πρόβλεψή της για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για όλο το 2024. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 413 εκατ. δολάρια (+43% σε ετήσια βάση), ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ήταν 259 εκατ. δολάρια (+60% σε ετήσια βάση).

Η εταιρεία θα διανείμει στις 28 Ιουνίου μέρισμα 0,3 δολ. ανά μετοχή για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Εντός του Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση για την απόκτηση άδειας αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan στο Ισραήλ.

«Συνεχίζουμε με συνέπεια τη μερισματική μας πολιτική και εστιάζουμε στις βασικές επιχειρησιακές μας κατευθύνσεις: αξιόπιστο μέρισμα, βελτίωση δανεισμού, ανάπτυξη και δέσμευσή μας για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε σε εγρήγορση για ευκαιρίες που ταιριάζουν σε αυτές τις κατευθύνσεις, ώστε να είμαστε σε θέση να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν αυτές προκύψουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT