Σε υψηλό έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ε.Ε.

Σε υψηλό έτους η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ε.Ε.

Η ανάκαμψη αποτυπώνεται σε όλο και περισσότερους δείκτες της οικονομίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους διαμορφώθηκε ο δείκτης «υγείας» του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης, καθώς η ανάκαμψη του μπλοκ αποτυπώνεται σε όλο και περισσότερες πτυχές της οικονομίας. Σημαντική ώθηση έδωσε η ζήτηση για υπηρεσίες, ενώ ο κλάδος της μεταποίησης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες τους τελευταίους μήνες, εμφάνισε σημάδια εξυγίανσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες, αγγίζοντας υψηλό 12 μηνών, και αναπτύχθηκε για τρίτο συναπτό μήνα.

«Είναι στο καλύτερο επίπεδο που θα μπορούσε να βρίσκεται. Η οικονομία της Ευρωζώνης αποκτά περαιτέρω δύναμη. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο αριθμός των νέων παραγγελιών αυξάνεται με υγιή ρυθμό, ενώ η αυτοπεποίθηση των επιχειρήσεων αποτυπώνεται στον σταθερό ρυθμό προσλήψεων», σχολίασε σχετικά ο δρ Cyrus de a Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου που καταρτίζει τον δείκτη για την S&P Global.

Θετικά ήταν τα στοιχεία για τη Γερμανία, όπου ο σύνθετος δείκτης ξεπέρασε τις προσδοκίες χάρη στην ταχύτερη ανάκαμψη της μεταποίησης. Στη Γαλλία, όμως, η εικόνα επιδεινώθηκε αιφνιδιαστικά, καθώς λόγω συρρίκνωσης στον κλάδο των υπηρεσιών, ο δείκτης υποχώρησε εκ νέου κάτω των 50 μονάδων, σε «περιοχή» ύφεσης.

«Μολονότι ο κόσμος λατρεύει να συγκρίνει την απόδοση των οικονομιών, ξεχωρίζοντας τα πιθανά δυνατά και τρωτά σημεία, τα καλά νέα εδώ είναι ότι συνολικά οι δύο οικονομίες κινούνται παράλληλα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες για τη Γαλλία να προφτάσει την απόδοση της Γερμανίας στον κλάδο των υπηρεσιών, που θα δημιουργήσει πιο γερές βάσεις για την Ευρώπη», σχολίασε ο De la Rubia.

Οι προοπτικές για το ευρωπαϊκό μπλοκ βελτιώνονται συνεχώς. Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο του 2% και ενόψει της πολυαναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ, η Κομισιόν προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα «προσγειωθεί» ομαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT