Πιο φθηνές από τα ορυκτά καύσιμα οι ΑΠΕ και στο Ριάντ

Πιο φθηνές από τα ορυκτά καύσιμα οι ΑΠΕ και στο Ριάντ

Σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα επενδύει η Σαουδική Αραβία

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

Πρωτόγνωρα δεδομένα εμφανίζονται στον ενεργειακό χάρτη, συνεπακόλουθα της αλλαγής πορείας που υπαγόρευσε η κλιματική αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία και στρέφει ακόμη και τους κολοσσούς των υδρογονανθράκων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποτέλεσμα είναι η εκτεταμένη παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών, που σε συνδυασμό με την οικονομική στήριξη των κρατών οδηγεί σε σημαντική πτώση των τιμών τους. Και το χαμηλό τους κόστος γίνεται με τη σειρά του δέλεαρ για περαιτέρω επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στη Σαουδική Αραβία, πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές πετρελαίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον φθηνότερες από τους υδρογονάνθρακες και τις προτιμάει η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του βασιλείου.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Power Procurement Co (SPPC), υπέγραψε μέσα στην εβδομάδα συμφωνίες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα μεγάλης κλίμακας και σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες των μονάδων υδρογονανθράκων. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αναπτύξει εντός της επικράτειας του βασιλείου η ιαπωνική εταιρεία Marubeini Corp από κοινού με εγχώριο εταίρο της. Οπως τόνισε στη σχετική ανακοίνωση ο Μαζίν Αλμπαχαλί, διευθύνων σύμβουλος της SPPC, η στήριξη της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τους άφθονους ανέμους που πνέουν στη χώρα θα καταστήσουν τις μονάδες πράσινης ενέργειας φθηνότερες από κάθε εναλλακτικό προμηθευτή ορυκτών καυσίμων. Το δέλεαρ που παρουσιάζουν οι πράσινες μορφές ενέργειας για την SPPC είναι ακριβώς αυτό το χαμηλό κόστος, καθώς η συμφωνία με τη Marubeni προσφέρει ενέργεια με κόστος 1,57 σεντς ανά κιλοβατώρα. Δεν είναι εύκολη μεν η σύγκριση με αντίστοιχη παραγωγή ενέργειας από μονάδες πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αλλά όπως τόνισε ο κ. Αλμπαχαλί, είναι σαφές ότι το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο των ορυκτών καυσίμων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την υπογραφή των συμφωνιών, ο κ. Αλμπαχαλί τόνισε πως «το μοναδικό στην περίπτωση αυτών των σχεδίων είναι το ότι πέτυχαν μια τόσο χαμηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε εκτιμούμε πως είναι η χαμηλότερη που έχουμε δει σε παγκόσμιο επίπεδο». Προσέθεσε μάλιστα πως οι πολύ χαμηλές τιμές στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσουν στο να μειωθεί γενικά η παραγωγή ενέργειας στη Σαουδική Αραβία. Το σαουδαραβικό κράτος προσφέρει, άλλωστε, τις απαιτούμενες ευνοϊκές συνθήκες προκειμένου να παραμείνουν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κ. Αλμπαχαλί, η Σαουδική Αραβία «παρέχει τη γη, παρέχει την απαιτούμενη ταχύτητα του ανέμου, προσφέρει τις σχετικές άδειες και τις υποστηρίζει με νέες άδειες και εγγυάται την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας». Εν ολίγοις, το βασίλειο έχει κατορθώσει να απομακρύνει τους κινδύνους που συνήθως απειλούν τέτοιου είδους επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά άλλωστε την εταιρεία SPPC, διαθέτει υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης, που την καθιστά ισχυρό εταίρο και αυτό διευκολύνει τους εργολάβους των σχετικών έργων να διασφαλίζουν φθηνή χρηματοδότηση. Επιπλέον οι εργολαβικές εταιρείες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ανεμογεννήτριες κινεζικής παραγωγής, που είναι σαφώς φθηνότερες από όσες κατασκευάζονται είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του βασιλείου υπέγραψε συμφωνίες για την αγορά ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες των υδρογονανθράκων.

Η εξέλιξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει μείνει έως τώρα πίσω στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από μονάδες που καίνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Τώρα, όμως, αλλάζει θεαματικά, καθώς ο ηγέτης του βασιλείου, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιδιώκει την απεξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο. Εχει θέσει στόχο για το τέλος της δεκαετίας να παράγει τη μισή από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται με καθαρές πηγές ενέργειας. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του BloombergNEF, πρόκειται για φιλόδοξο στόχο λαμβανομένου υπόψη ότι μόλις το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω του 1%.

Δεν είναι, βέβαια, σαφές κατά πόσον θα επιτύχει τον στόχο αυτό το βασίλειο των Σαούδ, αλλά είναι γεγονός ότι έχει επισπεύσει την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Σύμφωνα με το BloombergNEF, μέχρι το 2030 θα έχει εγκαταστήσει 45 γιγαβάτ ηλιακής και αιολικής ενέργειας, έναν όγκο πάνω από 13 φορές πολλαπλάσιο του αντίστοιχου στα τέλη του περασμένου έτους. Στην περίπτωση αυτή βέβαια το βασίλειο θα μπορεί να διαθέσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου για εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT