Η Ισπανία, κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο το 2023

Η Ισπανία, κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο το 2023

Εντείνονται οι αντιδράσεις που προκαλεί η μαζική εισβολή επισκεπτών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η Ισπανία πέτυχε έναν εθνικό της στόχο το περασμένο έτος, καθώς κατόρθωσε να εκτοπίσει τη Γαλλία από την πρώτη θέση στον κόσμο μεταξύ των προσφιλέστερων τουριστικών προορισμών, καταγράφοντας μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από τη δεύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Το πέτυχε, όμως, εν μέσω εκδηλώσεων της «τουριστοφοβίας», που εμφανίζεται πλέον στις περισσότερες τουριστικές πόλεις ανά την Ευρώπη κυρίως, αλλά και ανά τον κόσμο και συνήθως οφείλεται στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών, με όσες παρενέργειες επιφέρει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Το ίδιο ισχύει και στις τουριστικές περιοχές της Ισπανίας, με αποτέλεσμα η επιτυχία της έναντι της Γαλλίας να γίνει πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, όπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times.

Ο αριθμός των τουριστών στη χώρα της Ιβηρικής εκτοξεύθηκε κατά 13 εκατ. το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας πλέον τα 85 εκατ. επισκέπτες, αριθμός που σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι σχεδόν διπλάσιος του πληθυσμού της. Τον στόχο να μειώσει τη διαφορά με τη Γαλλία ή και να την υπερβεί είχε θέσει από το 2017, οπότε άφησε πίσω της τις ΗΠΑ και ήταν πλέον ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται περισσότερο στα Κανάρια Νησιά και στη Χώρα των Βάσκων, η εισβολή των τουριστών έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων. Οι διαμαρτυρίες τους στρέφονται σε σειρά ζωτικών προβλημάτων, από τα αντιαισθητικά και ογκώδη καινούργια ξενοδοχεία που έχουν… φυτρώσει παντού, έως την εκτόξευση των ενοικίων στα ύψη και από τις ασεβείς συμπεριφορές των τουριστών μέχρι την υπερκατανάλωση νερού.

Ο αριθμός των τουριστών στη χώρα της Ιβηρικής αυξήθηκε κατά 13 εκατ. το περασμένο έτος, υπερβαίνοντας πλέον τα 85 εκατ.

Στην προσπάθειά τους να χειριστούν το θέμα, οι τοπικές αρχές καταφεύγουν σε μέτρα όπως οι φόροι στους τουρίστες, οι απαγορεύσεις στην ανέγερση νέων καταλυμάτων για τουρίστες, έως και οι αυστηροί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις διαμερισμάτων μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb. Ειδικότερα, τα Κανάρια Νησιά αποτέλεσαν το κέντρο της «αντίστασης» κατά του τουρισμού, όταν στη διάρκεια του περασμένου μήνα δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν με κύριο σύνθημά τους «οι κάτοικοι των Καναρίων έχουν εξαντληθεί». Στις Βαλεαρίδες Νήσους οι αρχές επέβαλαν αυστηρότερους κανόνες κατά της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, που συχνά ευθύνεται για τις αγενείς συμπεριφορές των τουριστών, ενώ η τοπική κυβέρνηση της Μαγιόρκα μείωσε τον αριθμό των κλινών στο νησί κατά 18.000, δηλαδή κατά 4% του συνόλου.

Στο Σαν Σεμπαστιάν οι αρχές εξέδωσαν διάταγμα και περιορίζουν τον επιτρεπόμενο αριθμό τουριστών που μπορεί να έχει ένα γκρουπ, ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός στους δρόμους, ενώ η τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας προχώρησε σε ένα πρωτοφανές μέτρο, επιβάλλοντας στα ξενοδοχεία όρια στην κατανάλωση νερού. Και στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, τη Βαρκελώνη, ο δήμαρχος Γιομ Κολμπόνι δήλωσε πως η πόλη έχει εξαντλήσει τα όριά της και υποσχέθηκε στους κατοίκους πως θα περιορίσει τον αριθμό των τουριστικών καταλυμάτων στο ιστορικό κέντρο της.

Σχολιάζοντας την ανάδειξη της Ισπανίας σε πρώτο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, ο υπουργός Τουρισμού Χόρντι Ερέου δήλωσε πως στόχος της χώρας είναι ο «ποιοτικός» και όχι ο ποσοτικός τουρισμός, δηλαδή ότι επιδιώκει να καταστήσει τον ζωτικό αυτόν τομέα βιώσιμο από οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής άποψης. Σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, προσέθεσε πως «πρέπει να ακούμε τα αιτήματα των πολιτών από όπου κι αν προέρχονται, καθώς καμία πόλη δεν θα ήταν τουριστικός προορισμός αν δεν είχε πολίτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT