Αύξηση απασχόλησης σε κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά

Αύξηση απασχόλησης σε κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Οριακή μετατόπιση της απασχόλησης προς κλάδους με διεθνώς εμπορεύσιμη παραγωγή διαπιστώνει μελέτη της Eurobank που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό τεύχος της έκδοσής της «7 Ημέρες Οικονομία».

Οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Τάσος Αναστασάτος) ερμηνεύουν τη μετατόπιση αυτή ως ένδειξη οριακής μετατόπισης του συνολικού αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας προς την αντίστοιχη κατεύθυνση.

Ωστόσο προσθέτουν ότι η αύξηση αυτή μέχρι στιγμής είναι αφενός μικρή και αφετέρου στηρίζεται από κλάδους παροχής υπηρεσιών. «Είναι σημαντικό, όμως», προσθέτουν, «να ενισχυθεί καθοριστικά η απασχόληση και στους κλάδους που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα. Η ενίσχυση της παραγωγής των συγκεκριμένων κλάδων θα είχε πολλαπλές ωφέλειες για την ελληνική οικονομία, αφού θα συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία περισσότερων και μονιμότερου χαρακτήρα θέσεων απασχόλησης, συγκριτικά με κλάδους διεθνώς εμπορεύσιμων υπηρεσιών που παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα, ενώ θα βελτιωθεί και το εξωτερικό ισοζύγιο.

Η σημαντικότερη, όμως, ωφέλεια που θα προκύψει για την ελληνική οικονομία θα προέλθει από τις επενδύσεις σε αναγκαίο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, δηλαδή σε αμιγώς παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στον περιορισμό του μεγάλου επενδυτικού κενού που παρουσιάζει η Ελλάδα συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκδοση, το μερίδιο της απασχόλησης σε κλάδους με διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκε από 34,7% το 2020 σε 36,2% το 2023. Αντίστοιχα, το μερίδιο της απασχόλησης σε κλάδους με μη διεθνώς εμπορεύσιμη παραγωγή μειώθηκε από 65,3% το 2020 σε 63,8% το 2023.

Ως κλάδοι με διεθνώς εμπορεύσιμη παραγωγή θεωρήθηκαν ο πρωτογενής τομέας, οι κλάδοι ορυχείων-μεταλλείων, μεταποίησης, καταλύματος-εστίασης και μεταφοράς-αποθήκευσης, ακολουθώντας την προσέγγιση των Αναστασάτου – Χαρδούβελη (2012).

Η άνοδος της απασχόλησης, όμως, προέκυψε από τους κλάδους των καταλυμάτων-εστίασης, μεταφοράς-αποθήκευσης και τον πρωτογενή τομέα, ενώ στους κλάδους μεταποίησης και ορυχείων-λατομείων ακολουθήθηκε καθοδική πορεία.

Ειδικά, ο κλάδος δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης είναι αυτός που παρουσίασε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του μεριδίου του στη συνολική απασχόληση την περίοδο 2008-2023 (μετά τις υπηρεσίες υγείας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT