Ανασφάλιστη η περιουσία των Ελλήνων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση κατά 5% ετησίως (έναντι αύξησης 2% ετησίως κατά την περασμένη δεκαετία) εκτιμά ότι θα καταγράψει η ελληνική ασφαλιστική αγορά την προσεχή 10ετία η Allianz, σύμφωνα με την τελευταία της έκθεση «Global Insurance Report», στην οποία αναλύεται η εξέλιξη των ασφαλιστικών αγορών παγκοσμίως.

Οπως σημειώνει η Allianz, οι προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι θετικές και ο εκτιμώμενος υψηλός ρυθμός αύξησης θα μπορούσε να αποτελεί την ταχύτερη αύξηση στην περιοχή, αν δεν συνεκτιμηθεί με δεδομένο τον χαμηλό δείκτη διείσδυσης των ασφαλιστικών προϊόντων στη χώρα μας. Τα ασφάλιστρα ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν το 2023 στο 2,3% με αποτέλεσμα η ελληνική ασφαλιστική αγορά να χαρακτηρίζεται «ως η λιγότερο ανεπτυγμένη στην ευρύτερη περιοχή, καθώς ο περιφερειακός μέσος όρος διείσδυσης βρίσκεται στο 6,2%».

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της ΤτΕ, καθώς σύμφωνα με την υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, στη χώρα μας διαπιστώνεται «σημαντικό κενό ασφαλιστικής προστασίας σε ό,τι αφορά τους κινδύνους σεισμού και πυρκαγιάς και ένα λιγότερο σημαντικό, αλλά κρίσιμο, ασφαλιστικό κενό όσον αφορά τους κινδύνους πλημμύρας και ανεμοθύελλας». Είναι ενδεικτικό ότι, από το 1990 έως το 2019, μόνο το 8% των συνολικών ζημιών που συνέβησαν κατά την περίοδο αυτή ήταν ασφαλισμένο. Πιο συγκεκριμένα, ασφαλισμένο ήταν μόνο το 9% των ζημιών από πυρκαγιές, το 4% από ανεμοθύελλες και το 8% από πλημμύρες και σεισμούς.

Σημαντικό κενό ασφαλιστικής προστασίας σε ό,τι αφορά τους κινδύνους σεισμού και πυρκαγιάς, διαπιστώνει η ΤτΕ.

Λόγω του σημαντικού κενού ασφαλιστικής προστασίας στην Ελλάδα, το άμεσο κόστος των φυσικών καταστροφών που συνδέεται με την αποκατάσταση των ζημιών καλύπτεται ως επί το πλείστον από την πολιτεία και όπως σημειώνει η κ. Παπακωνσταντίνου, «τα έτη 2020 και 2021 το μέσο ετήσιο ποσό που διατέθηκε από την πολιτεία για την αποκατάσταση ζημιών ήταν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του ΕΝΦΙΑ που καταβάλλεται μέσα σε ένα χρόνο από το σύνολο των πολιτών. Επιπρόσθετα, προκύπτει και ένα έμμεσο κόστος που σχετίζεται με τις επιπτώσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη λόγω της διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας». Οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν άμεσα στις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», καλύπτοντας άνω των 300 εκατ. ευρώ σε απαιτήσεις, με την αντασφάλιση να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο μετριασμού του κινδύνου, καθώς το εκχωρημένο μέρος των παραπάνω απαιτήσεων υπερβαίνει το 75%.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη χώρα μας επιδεικνύουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, υπερκαλύπτοντας τις απαιτήσεις που απορρέουν από το εποπτικό πλαίσιο. Επιπλέον, διαθέτουν επαρκώς διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων, τα οποία επενδύονται κυρίως σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Το σύνολο του ενεργητικού τους ανήλθε σε 20,3 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου ήταν κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Η ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας σημείωσε σταθερή ανάπτυξη το 2023, καθώς τα έσοδα από τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 5,7%, «αγγίζοντας» τα 5,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν κατά 5,6%, οι ασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων κατά 3,3% και τα ασφάλιστρα υγείας κατά 28,1%. Ωστόσο, τα ασφάλιστρα υγείας εξακολουθούν να αποτελούν μια εξειδικευμένη αγορά συνολικής «αξίας» μικρότερης από μισό δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT