Πακέτο 39 δισ. δολ. για το «αμερικανικό» τσιπ

Πακέτο 39 δισ. δολ. για το «αμερικανικό» τσιπ

Ο Μπάιντεν ενισχύει τη χρηματοδότηση σε έναν τομέα που θεωρείται κρίσιμος για την οικονομική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

«Φέρνουμε την προηγμένη κατασκευή τσιπ πίσω στην Αμερική έπειτα από 40 χρόνια», δήλωσε σε πρόσφατη ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση σε έναν τομέα που θεωρείται νευραλγικός όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Σημείο-κλειδί ο νόμος CHIPS and Science Act που περιλαμβάνει 39 δισ. δολάρια για τη δημιουργία και επέκταση εγκαταστάσεων κατασκευής ημιαγωγών, καθώς και 25% επιστροφή φόρων για τις εταιρείες ημιαγωγών.

Το εν λόγω πακέτο της κυβέρνησης Μπάιντεν επικεντρώθηκε μέχρι στιγμής στην παροχή σημαντικών επιδοτήσεων σε μεγάλες εταιρείες, με τέσσερις κορυφαίους κατασκευαστές ημιαγωγών να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τα 33 δισ. δολάρια που έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής. Καθώς απομένουν 6 δισ. δολάρια, η εστίαση μετατοπίζεται σε μικρότερες εταιρείες – δεκάδες από αυτές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ο στόχος, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ειδικοί του κλάδου, είναι να αξιοποιηθούν τα εναπομείναντα χρήματα της επιχορήγησης για να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την οικονομική ασφάλεια, με τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων με έδρα τις ΗΠΑ σε τομείς όπως υλικά και συσκευασίες.

«Είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι στην επένδυση στο οικοσύστημα των ημιαγωγών», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Σμιντ, διευθυντής του Γραφείου Προγράμματος ημιαγωγών στο υπουργείο Εμπορίου. Αυτό σημαίνει διοχέτευση χρημάτων τόσο σε εταιρείες που παρέχουν υλικά και εξοπλισμό, όσο και σε μεταγενέστερους παίκτες, όπως οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην προηγμένη συσκευασία που πραγματοποιείται μετά την παραγωγή ενός τσιπ. Ο Σμιντ είπε ότι ορισμένες «ώριμες» εταιρείες τεχνολογίας που κατασκευάζουν τσιπ παλαιού τύπου, πιθανότατα θα ενταχθούν επίσης στη λίστα για τα υπόλοιπα κεφάλαια του CHIPS Act. «Μόλις αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε αυτό το οικοσύστημα σε αυτή τη χώρα, μόλις αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την κλίμακα που αναμένουμε, νομίζω ότι θα δημιουργηθούν νέες επενδύσεις, επενδυτική δυναμική και θα συνεχίσουμε να είμαστε ελκυστικοί για επενδύσεις στο μέλλον», είπε.

Οι κολοσσοί Intel, Taiwan Se-miconductor, Samsung Micron και GlobalFoundries πήραν τη μερίδα του λέοντος, ύψους 28 δισ. δολ., από τις επιδοτήσεις του Μπάιντεν για την ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών, ενώ τέσσερις μικρότερες εταιρείες, οι BAE Systems, Microchip, Polar Semiconductor και Absolics, έλαβαν συνολικά 392 εκατ. δολάρια. Αλλα 3,5 δισ. δολάρια έχουν διατεθεί για το πρόγραμμα «ασφαλούς θύλακα», το οποίο θα παράγει ημιαγωγούς για στρατιωτική χρήση. Το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Εμπορίου επικεντρώνεται σε αυτό που είναι γνωστό στη βιομηχανία ως «κατασκευή front-end» ή την παραγωγή γκοφρέτας (πυριτίου) λένε οι ειδήμονες. Απώτερος στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν να επενδύσει σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού με τσιπ των ΗΠΑ μέχρι το 2030. Για να γίνει κάτι τέτοιο «θα απαιτηθεί σημαντική ταχυδακτυλουργία και ενίσχυση σε όλους τους παίκτες στην εφοδιαστική αλυσίδα», υπογραμμίζει η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT