Εν αναμονή των χαμηλότερων επιτοκίων

Εν αναμονή των χαμηλότερων επιτοκίων

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι αγορές σταθερού εισοδήματος, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε, καθώς τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού ενίσχυσαν περαιτέρω την επικρατούσα άποψη ότι η Fed και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν προσεκτικά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ αναφορικά με τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα ανήλθε τον Μάιο στις ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο δύο και πλέον ετών, εξέλιξη που θεωρείται συμβατή με την εκτίμηση για εκ νέου επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο. Ανοδικά εξέπληξε και ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη, ο οποίος βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023, αντανακλώντας σταθερό ρυθμό επέκτασης στον τομέα υπηρεσιών και υποχώρηση του ρυθμού συρρίκνωσης στον τομέα της μεταποίησης.

Παράλληλα, ο έντονος αποπληθωρισμός που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του 2023 έχει εξασθενήσει τους τελευταίους μήνες, εντείνοντας την αβεβαιότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για το πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε σταθερή πτωτική πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο τους. Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, επιτρέποντας τη διατήρηση του ρυθμού αύξησης των μισθών σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται συμβατά με τον πληθωριστικό στόχο της Fed. Αντίστοιχες ανησυχίες επικρατούν και στους κόλπους της ΕΚΤ, γεγονός που δεν της επιτρέπει να δεσμευτεί σε έναν προκαθορισμένο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων μετά την επόμενη συνεδρίαση στις 6 Ιουνίου, όπου το ενδεχόμενο της πρώτης μείωσης κατά 25 μ.β. προεξοφλείται σχεδόν πλήρως από τις αγορές. Ο αποπληθωρισμός των τιμών ενέργειας έχει χάσει δυναμική, ο ρυθμός μείωσης των τιμών ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών επιβραδύνεται, ενώ η εκ νέου απρόσμενη επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών που καθορίζονται με συλλογικές διαπραγματεύσεις το πρώτο τρίμηνο (4,69% ετησίως από 4,45%) εντείνει τις ανησυχίες για το ήδη υψηλό επίπεδο των τιμών υπηρεσιών.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η αγορά δεν αναμένει πλέον ότι η Fed θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. πριν από το τέλος του έτους, ενώ για την ΕΚΤ η συνολική αναμενόμενη μείωση μέχρι το τέλος του 2024 έχει περιοριστεί στις 60 μ.β.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT