Αρθρο Γ. Χατζηθεοδοσίου στην «Κ»: Στις κάλπες για τις ευρωεκλογές με προβληματισμό και ενστάσεις

Αρθρο Γ. Χατζηθεοδοσίου στην «Κ»: Στις κάλπες για τις ευρωεκλογές με προβληματισμό και ενστάσεις

Η επόμενη θητεία θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό των συνθηκών των ερχόμενων δεκαετιών

3' 15" χρόνος ανάγνωσης

Μια μεγάλη μερίδα πολιτών, επηρεασμένη από τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής, δείχνει αποστροφή προς την πολιτική και τα κοινά. Η ατμόσφαιρα αυτή πιθανόν να οδηγήσει ψηφοφόρους στην αποχή ή σε «ψήφο διαμαρτυρίας» στις επόμενες εκλογές. Διαχρονικά, αυτή η τάση είναι πιο έντονη στις ευρωεκλογές. Ολα όσα διαδραματίζονται σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο δημιουργούν πολλές φορές μια αίσθηση πως οι μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από συγκεκριμένες δυνάμεις και εμείς απέχουμε πολύ από αυτές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι εκλογείς εμφανίζονται ακόμη πιο διστακτικοί και απομακρυσμένοι. Η σημερινή κατάσταση της Ευρώπης, η οποία συχνά φαίνεται να «κινείται με διαφορετικές ταχύτητες», δείχνει να ψάχνει την κατεύθυνσή της, με την εμπιστοσύνη των πολιτών να μειώνεται συνεχώς. Η οικονομική ανισότητα μεταξύ των κρατών, οι πολλές και διαφορετικές ισορροπίες στην εξωτερική πολιτική, η συγκέντρωση εξουσίας σε λίγες ισχυρές χώρες, οι έντονες διαφωνίες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αυτά όπως κι άλλα κρίσιμα ζητήματα έχουν επίσης συμβάλει καθοριστικά στην άνοδο ακραίων πολιτικών δυνάμεων και λαϊκιστικών κινημάτων, εγκυμονώντας και περαιτέρω κινδύνους.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε μια σημαντική φάση επαναπροσδιορισμού και εξέλιξης, με σημαντικές αλλαγές σε γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο, πρέπει να σκεφτούμε ώριμα τη συμμετοχή μας στις επερχόμενες εκλογές και τις επιλογές που θα κάνουμε στην κάλπη. Αυτή η επιλογή δεν αφορά μόνο τα κόμματα και τα πολιτικά χρώματα, αλλά και συγκεκριμένα πρόσωπα που δοκιμάζονται σε έναν πανελλαδικό προεκλογικό αγώνα. Αν μια φορά είναι σημαντικό ποιος εκλέγεται βουλευτής και μας εκπροσωπεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ας αναλογιστούμε πόση σημασία έχει το ποιος θα μας εκπροσωπεί για τα επόμενα 5 χρόνια στα όργανα της Ευρωβουλής.

Η πολυετής οικονομική κρίση κι οι επιδράσεις που αυτή άφησε, η πανδημία του κορωνοϊού, η οικολογική καταστροφή, η διαταραχή διπλωματικών ισορροπιών και οι συγκρούσεις γύρω μας είναι φλέγοντα ζητήματα που μονοπώλησαν και μονοπωλούν το ενδιαφέρον στην τρέχουσα 5ετή θητεία της Ευρωβουλής. Υπήρξαν σημεία στα οποία έγινε πολύ σημαντική δουλειά με γενναίες παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις, όπως κυρίως συνέβη με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ολα δείχνουν πως η επόμενη θητεία θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό των συνθηκών των ερχόμενων δεκαετιών. Η ευρωπαϊκή ατζέντα δείχνει να αλλάζει και η κάθε χώρα να προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις. Πρόσφατα παραδείγματα που έχουν κλονίσει τα ευρωπαϊκά όργανα και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε απόλυτη προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η κλιματική αλλαγή. Η φωνή που θα αρθρώνει η κάθε χώρα και οι ισορροπίες που θα διαμορφώνονται μας αφορούν όλους.

Σαφώς ένα ακόμη πολύ βασικό σημείο που θα πρέπει να απασχολήσει τους ευρωβουλευτές την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο θα πρέπει να είναι η μέριμνα για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η έλλειψη συμβουλευτικής αλλά κυρίως η δυσκολία στη χρηματοδότησή τους είναι γνωστές. Οι προϋποθέσεις για τραπεζικό δανεισμό αλλά και για την πρόσβαση αυτών των επιχειρήσεων σε κοινοτικά προγράμματα είναι πολύ αυστηρές, σε βαθμό που οριακά οδηγεί στον αποκλεισμό τους από χρήσιμα εργαλεία και μέσα. Οι Ελληνες εκπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που γνωρίζουν πόσο σημαντικό ρόλο έχουν οι ΜμΕ επιχειρήσεις στη χώρα μας, οφείλουν να μεταφέρουν επισταμένως τα σχετικά ζητούμενα.

Χωρίς αμφιβολία, η επόμενη πενταετία θα είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ενωσης και της χώρας μας και ως εκ τούτου ο καθένας από εμάς πρέπει να επιλέξει τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία για να μεταφέρει το μήνυμα που τον εκφράζει. Προς ενθάρρυνση των πολιτών, η Ε.Ε. πρόσφατα έχει εντείνει την προσπάθειά της προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Με το σύνθημα «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για εσένα», μας καλεί όλους να συμμετάσχουμε στη γιορτή της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας το πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει εάν δεν συντηρείται από τους ίδιους τους πολίτες.

*Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT