Δεύτερη ευκαιρία αναζητούν τέσσερις εταιρείες

Δεύτερη ευκαιρία αναζητούν τέσσερις εταιρείες

Οι επιχειρήσεις Odeon, «Αφοί Σταυρινού», ΕΛΙΝΤΟΥΡ και Intersys προσδοκούν την εξυγίανσή τους μέσω αναδιάρθρωσης χρεών

3' 35" χρόνος ανάγνωσης

Από το 2007 έως και το 2013, στην κορύφωση της πρώτης φάσης της οικονομικής κρίσης, περισσότερες από 1.000 εταιρείες είχαν καταθέσει αίτηση ένταξης στο, τότε, άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των εταιρειών που επιδιώκουν την εξυγίανσή τους, μέσω του πτωχευτικού νόμου, έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν πάψει να απασχολούν τα πρωτοδικεία. Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις επιχειρήσεις με διακριτό αποτύπωμα στον τουρισμό, στη μεταποίηση, στην πληροφορική και την οπτικοακουστική παραγωγή προσδοκούν το διάστημα αυτό αναδιάρθρωση χρεών διά της δικαστικής οδού. Ποιες είναι αυτές;

Odeon

Μέχρι τα τέλη 2019 – αρχές 2020, οπότε προχωρούσε σταδιακά στην αναστολή λειτουργίας μεγάλων κινηματογραφικών αιθουσών, η Odeon αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες, μετά τη Village Cinemas, στην εκμετάλλευση οπτικοακουστικών έργων και κινηματογραφικών αιθουσών. Η εταιρεία, ως μέλος κοινού σχήματος (joint venture) με τη Ster Cinemas του ομίλου AVE διαχειριζόταν 90 αίθουσες, οι οποίες περιορίζονται σήμερα σε μόλις τέσσερις – σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ξάνθη και Ηράκλειο Κρήτης.

Το 2020 η AVE πούλησε το ποσοστό της (75,56%) στη Ster Cinemas, με την Odeon, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά την τελευταία τετραετία να έχει εκπονήσει ήδη μια φορά σχέδιο αναδιάρθρωσης, που όμως δεν κατέθεσε προς επικύρωση από τη Δικαιοσύνη. Σε αντίθεση, δηλαδή, με την τρέχουσα συμφωνία εξυγίανσης, η οποία συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την περασμένη Τετάρτη 22 Μαΐου και αφορά την Odeon Α.Ε. (παραγωγή και εκμετάλλευση κινηματογραφικών έργων) και την εταιρεία εκμετάλλευσης κινηματογραφικών αιθουσών Odeon Cinemas. Μία από τις, άλλοτε, ισχυρές δραστηριότητες της εταιρείας περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τη διανομή ταινιών, ενώ στα στοιχεία ενεργητικού της ανήκουν ορισμένα ιδιόκτητα ακίνητα.

«Αφοί Σταυρινού»

Η «Αφοί Σταυρινού» και το ομώνυμο βαφείο της ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ισχυρής, στο παρελθόν, υφαντουργικής δραστηριότητας στη Νέα Ιωνία, που συνδέθηκε με την εγκατάσταση Μικρασιατών προσφύγων, με τη δραστηριότητά της στο προάστιο της Αττικής να χρονολογείται από το 1948 έως το 1993. Η εταιρεία, που από το 1993 βρίσκεται στα Οινόφυτα, εμφανίζει ίδια κεφάλαια χαμηλότερα από το ήμισυ του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολο εάν δύναται να συνεχίσει τη δραστηριότητά της, όπως αναφέρει στην οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2022 ο ορκωτός ελεγκτής.

Βάσει των στοιχείων για το 2022, η κλωστοϋφαντουργία εμφανίζει τραπεζικό δανεισμό περίπου 3,9 εκατ. ευρώ και εμπορικές υποχρεώσεις 16,2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προσβλέπει στην επικύρωση από τη Δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της, οι οποίοι εκπροσωπούν το 59,26% των απαιτήσεων κατά αυτής, με την υπόθεση να αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο (είχε αρχικά προγραμματιστεί για τα μέσα Μαΐου). Το 2022 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 14,7 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος πωληθέντων είναι υψηλό, έχοντας διαμορφωθεί σε περίπου 14,5 εκατ. ευρώ.

ΕΛΙΝΤΟΥΡ

Για την Τετάρτη 29 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης της ΕΛΙΝΤΟΥΡ με τους πιστωτές της, κατά βάση το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ. Η εταιρεία ελέγχει το ξενοδοχείο πέντε αστέρων Poseidon στο Λουτράκι και ανήκει στον ισραηλινό όμιλο Comer, ο οποίος το 2021, μέσω συνδεδεμένου σχήματος, εξαγόρασε τα δάνεια της ΕΛΙΝΤΟΥΡ από τις τράπεζες. Μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης, της οποίας η συζήτηση έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου, αλλά, κατά πληροφορίες, ενδέχεται να λάβει ολιγοήμερη αναβολή, έχει στόχο τη ρύθμιση υποχρεώσεων προς Δημόσιο, ΕΦΚΑ και Δήμο Λουτρακίου 7,3 εκατ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το Poseidon εκτιμάται ότι κατά τη φετινή χρονιά θα εμφανίσει κύκλο εργασιών άνω των 7 εκατ.

Intersys

Μετά την εξασφάλιση, πριν από μερικές ημέρες, προληπτικών μέτρων προστασίας κατά ενδεχόμενων διεκδικήσεων πιστωτών, η Intersys δρομολογεί τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της, η οποία αναμένεται να συζητηθεί το φθινόπωρο. Η Intersys, που παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης διαχείρισης εκτυπωτικών μονάδων σε εταιρείες και εμφάνισε τζίρο 9 εκατ. ευρώ το 2013, επιδιώκει, μέσω της δρομολογούμενης συμφωνίας, να αναδιαρθρώσει τραπεζικό δανεισμό και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο της τάξης των 26 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες, δεν εμφανίζει οφειλές προς εργαζομένους και προμηθευτές, ενώ πέρυσι για πρώτη φορά ύστερα από περίπου έντεκα χρόνια κατέγραψε οργανική κερδοφορία, η οποία τοποθετείται για τη φετινή χρήση σε περίπου 200.000 ευρώ. Τα προβλήματα ρευστότητας της Intersys συνέπεσαν με την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2010, με την εταιρεία να καταλήγει το 2019 σε προκαταρκτική συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου της ύψους 12 εκατ. ευρώ, η οποία όμως δεν υπογράφηκε, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια να μεταβιβαστούν σε funds.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT