Με αργό βηματισμό προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες

Με αργό βηματισμό προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες

Είναι πιθανό η Fed να προβεί σε μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο, καθώς θα γνωρίζει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Υστερα από τη ραγδαία σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής το 2022 και το 2023 ως ανάχωμα στον πληθωρισμό, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού είναι αποφασισμένες να περικόψουν πλέον τα επιτόκια. Ωστόσο, θα ανακοινώσουν την κίνησή τους αυτή είτε πιο αργά από όσο αναμένουν οι αγορές είτε η μείωση θα είναι πιο περιορισμένη, ή και τα δύο μαζί.

Στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed ο τόνος δεν είναι μετριοπαθής. Αφότου ανήλθε απροσδόκητα ο πληθωρισμός το πρώτο τρίμηνο, ορισμένα στελέχη της φέρονταν πρόθυμα για υψηλότερα επιτόκια, εάν δεν εξασθενούσαν οι πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό βέβαια δεν εναρμονίζεται πλήρως με τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν πιθανολογείται η επόμενη κίνηση να αφορά αύξηση. Αλλα οικονομικά στοιχεία, πάντως, φανερώνουν την απώλεια δυναμισμού της ανάπτυξης, λειτουργώντας υπέρ της νομισματικής χαλάρωσης. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι τα πρακτικά της Fed συνιστούν ακόμη μία επιβεβαίωση πως το εμπόδιο για περικοπή των επιτοκίων είναι μεγάλο.

Αυτό συνάδει με την πρόβλεψή μας ότι ίσως η Fed περιμένει και προβεί σε μείωση στις 18 Δεκεμβρίου. Ισως έως τότε να έχει αντιληφθεί από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου εάν οι προοπτικές της δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ θα μεταβληθούν ή όχι. Η δε ΕΚΤ έχει στην ουσία προανακοινώσει την περιστολή του κόστους δανεισμού κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν αναφερθεί κυρίως στο εάν θα εφαρμόσει και δεύτερη αύξηση στις 18 Ιουλίου ή θα περιμένει νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 12 Σεπτεμβρίου. Ο γενικός δείκτης πληθωρισμού υποχώρησε στο 2,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Εντούτοις, η ανάκαμψη των μισθών στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων έφθασε στο 4,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2023 το ποσοστό ήταν 4,5%.

Τα ανωτέρω ενισχύουν τις προβλέψεις μας ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια άπαξ και όχι δύο φορές το τρίμηνο, ώστε το επιτόκιο καταθέσεων έως τη λήξη του 2024 να διαμορφωθεί στο 3,25% από το 4% σήμερα. Αποκλιμακούμενου του πληθωρισμού κάτω του 2%, ίσως το επιτόκιο καταθέσεων αγγίξει το 2,5% το επόμενο καλοκαίρι. Αναφορικά, τέλος, με την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Ο πληθωρισμός αποδυναμώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,3% τον Απρίλιο, αλλά δεν εναρμονίζεται πλήρως με την πρόβλεψη της τράπεζας για 2,1%, ενώ και μία κίνηση στη συνεδρίαση της 20ής Ιουνίου ίσως παρερμηνευόταν ως βοήθεια προς την κυβέρνηση ενόψει εκλογών στις 4 Ιουλίου.

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ, Φέλιξ Σμιντ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT