Με στόχο να επιτευχθεί πολύ περισσότερο η σύνδεση της έρευνας με την αγορά, ξεκινάει από τις 6 Ιουνίου η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μέσω της μόχλευσης θα ανέλθει σε 500 εκατ. ευρώ. Αν και ο προϋπολογισμός του έργου είναι μικρότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα, το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ 2014-2020», το οποίο είχε αρχικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και ο τελικός του προϋπολογισμός έφτασε τα 542,5 εκατ. ευρώ, το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι είναι σχεδιασμένο ακριβώς για να επιτευχθεί ο προαναφερθείς στόχος και όχι απλώς για να λάβει μία ακόμη επιδότηση μια επιχείρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει προστεθεί ένα ακόμη κριτήριο στην αξιολόγηση των προτάσεων, στο οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα, αυτό της κατοχής πατέντας από συμμετέχουσα επιχείρηση.
«Η πρόοδος της Ελλάδας περνάει μέσα από την έρευνα και την καινοτομία. Προϋπόθεση για ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τη βιομηχανία και την αγορά. Στόχος είναι να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που διασφαλίζουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Παρά την ανάπτυξη που έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια, απέχουμε ακόμη πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά και από το σημείο που βρισκόταν η Ελλάδα προ του 2009. Ο αποπληθωρισμένος μέσος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 70%-75% των επιπέδων του 2009», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της εμβληματικής δράσης.
Πέρα από το κριτήριο της κατοχής διπλώματος ευρεσιτεχνίας, άλλες βασικές αλλαγές σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα είναι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Ερευνας και Καινοτομίας Αθ. Κυριαζή, οι ακόλουθες:
• Με την υποβολή της πρότασης προς επιδότηση θα κατατίθενται ταυτόχρονα και όλα τα δικαιολογητικά. Δεν θα επιτρέπεται να αναζητούνται και να προστίθενται σε δεύτερο χρόνο.
• Οι δαπάνες για προσωπικό είναι επιλέξιμες με το μέγιστο επιδοτούμενο κόστος να ανέρχεται σε 4.000 ευρώ ανά ερευνητή μηνιαίως και 2.000 ευρώ μηνιαίως για τεχνικό προσωπικό.
• Η ελάχιστη συμμετοχή των επιχειρήσεων στον προϋπολογισμό της πρότασης πρέπει να είναι 30%.
• Κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να υποβάλει πάνω από 5 προτάσεις.
• Η αιτούμενη χρηματοδότηση μπορεί να ανέρχεται μέχρι του 60% του τζίρου της επιχείρησης τον τελευταίο χρόνο ή του μεγαλύτερου τζίρου των 3 τελευταίων ετών.
Τα είδη των παρεμβάσεων – υπομέτρων είναι τα ακόλουθα:
– Ερευνα και ανάπτυξη από επιχειρήσεις: προϋπολογισμός 60 εκατ. ευρώ.
– Συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς: προϋπολογισμός 180 εκατ. ευρώ.
– Αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων: προϋπολογισμός 39 εκατ. ευρώ.
– Σφραγίδα αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις: προϋπολογισμός 21 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αυτό απευθύνεται σε προτάσεις που κατατέθηκαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon Europe, έλαβαν σφραγίδα αριστείας, αλλά στη συνέχεια δεν υπήρχε προϋπολογισμός για να καλυφθεί η πρόταση.
Οι αιτήσεις θα μπορούν να αφορούν τους ακόλουθους τομείς:
– Υλικά, Κατασκευές και Βιομηχανία.
– Τουρισμός, Πολιτισμός και Δημιουργικές βιομηχανίες.
– Αγροδιατροφική αλυσίδα.
– Περιβάλλον και Κυκλική οικονομία.
– Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα.
– Μεταφορές και Εφοδιαστική αλυσίδα.
– Αειφόρος ενέργεια.
– Ψηφιακές τεχνολογίες.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του προηγούμενου προγράμματος, εντάχθηκαν συνολικά 1.118 έργα, εκ των οποίων έχουν πιστοποιηθεί τα 1.026 με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλα εντός του Ιουνίου. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 500.996.234 ευρώ ή στο 92,3% της συνολικής προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης.