Υπέρβαση 2 δισ. των φορολογικών εσόδων στο τετράμηνο

Υπέρβαση 2 δισ. των φορολογικών εσόδων στο τετράμηνο

Λόγω, κυρίως, είσπραξης τον Απρίλιο της α΄ δόσης του ΕΝΦΙΑ, ύψους 903 εκατ., που προβλεπόταν για τον Μάιο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού για τα φορολογικά έσοδα το α΄ τετράμηνο, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Η καθαρή υπέρβαση του τετραμήνου, αν αφαιρεθούν τα φορολογικά έσοδα που αντιστοιχούν στο 2023 και εισπράχθηκαν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου φέτος, καθώς και η πρόωρη είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, έφτασε τα 529 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ή και έχει ήδη αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις για δαπάνες επιπλέον του προϋπολογισμού ύψους 977 εκατ. ευρώ. Επομένως, όπως αναφέρουν πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όχι μόνο δεν φτάνουν τα υπερέσοδα των 529 εκατ., αλλά για να καλυφθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ, πρέπει να εξασφαλισθούν επιπλέον υπερέσοδα τους επόμενους μήνες ύψους 448 εκατ. Πράγμα, πάντως, που εκτιμάται ότι θα συμβεί.

Σύμφωνα με τα χθεσινά, οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Απριλίου, οι φόροι ήταν 20,244 δισ., αυξημένοι κατά 2,079 δισ. ευρώ ή 11,4% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Οπως εξηγεί η ανακοίνωση, η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται κυρίως: α) Από την είσπραξη τον Απρίλιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ύψους 903 εκατ. που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Μάιο και β) από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (ύψους 647 εκατ.) όσο και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Ειδικότερα, η πορεία των φορολογικών εσόδων ήταν η εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,170 δισ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 215 εκατ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2,115 δισ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 75 εκατ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,165 δισ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 841 εκατ., εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθηκε.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 6,246 δισ. και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 803 εκατ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 3,282 δισ., έναντι στόχου για 631 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT