Τα σχέδια HIG σε τουρισμό και logistics

Εργα 600 εκατ. ευρώ υλοποιεί το αμερικανικό fund μέσω της εταιρείας Inventio

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, παρά τα γραφειοκρατικά προσκόμματα, εντοπίζει στην Ελλάδα το αμερικανικό fund HIG Capital Advisors, έχοντας επιμηκύνει τον χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών του στη χώρα μας μέχρι και το 2029. Ο διαχειριστής κεφαλαίων με περιουσιακά στοιχεία άνω των 57 δισ. ευρώ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Inventio (operating partner) κι έχει υλοποιήσει έως σήμερα επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, στις οποίες αντιστοιχεί υφιστάμενο και μελλοντικό κατασκευαστικό αντικείμενο 600 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρόδο ο διευθύνων σύμβουλος της Inventio Κωνσταντίνος Μπήτρος απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», η HIG έχει επενδύσει σημαντικά περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα σε σχέση με το «βάρος» της χώρας, με τις αποδόσεις των έργων της να κυμαίνονται από 15% έως 17%.

Η Inventio μέσω των επενδυτικών πλατφορμών Streem Global και Ella Resorts δραστηριοποιείται στους τομείς των logistics και της φιλοξενίας, όπου και επιδιώκει να εντείνει την παρουσία της. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο Κ. Μπήτρος, η εταιρεία δρομολογεί νέες κινήσεις που περιλαμβάνουν τη δημιουργία οντότητας στον τομέα της αγροδιατροφής (για την οποία δεν παρασχέθηκαν λεπτομέρειες), αλλά και την προμήθεια δύο φορτηγών υδρογόνου.

Στον τομέα της φιλοξενίας, στη Ρόδο η Inventio, μέσω επένδυσης 100 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του πρώην Aldemar, δυναμικότητας 835 δωματίων, όπου απασχολούνται 600 άτομα, από 350 μέχρι πρότινος. Πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα (μονάδες Elissa και Helea) που εντάχθηκε στον ξενοδοχειακό βραχίονα Ella Resorts, όπου ανήκουν οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες σε Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα και Ρόδο με δυναμικότητα περίπου 3.000 δωματίων.

Η Inventiο, όπως ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπήτρος, αξιολογεί την επέκτασή της στην ξενοδοχειακή αγορά της Μεσογείου και συγκεκριμένα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Στόχος για την εντός Ελλάδος δραστηριότητά της είναι να αποκτήσει προς διαχείριση 6.000 δωμάτια, αριθμός που αυξάνεται σε 10.000 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Η εταιρεία εξετάζει την εξαγορά νέων ξενοδοχείων υπό τον όρο ότι πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις. Απέχουν δηλαδή έως μιάμιση ώρα από διεθνές αεροδρόμιο, γειτνιάζουν με θάλασσα και διαθέτουν περισσότερα από 220 δωμάτια.

Στα logistics, το μεγαλύτερο έργο που δρομολογεί η εταιρεία μέσω της Streem Global περιλαμβάνει τη δημιουργία αποθηκών 180.000 τ.μ. και 20.000 τ.μ. συνοδών χώρων με δυνατότητα μεταποιητικών δράσεων, σε έκταση 291 στρεμμάτων στο παλιό εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Πρόκειται για επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ που βρίσκεται σε φάση αδειοδότησης, με την Inventio –μέσω της Inventio Edge, του βραχίονα τεχνικών έργων– να έχει ολοκληρώσει την εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου. Ενδέχεται η κατασκευαστική δραστηριότητα να ξεκινήσει το 2025, ενώ η έναρξη, σταδιακά, της λειτουργίας τοποθετείται το 2026.

Τα τελευταία χρόνια η Inventio έχει πραγματοποιήσει μπαράζ εξαγορών εταιρειών logistics που περιλαμβάνουν τις «Μακιός», «Βεϊνόγλου», Unit Hellas-Unit Shipping, Contrade, Light Greece, Instant Trans και Nami. Ως εκ τούτου, η στρατηγική της Inventio, που ελέγχει το 18% της ελληνικής αγοράς logistics, προβλέπει την ενοποίηση των εταιρειών αυτών υπό ένα σχήμα, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT