Mytilineos: Ενισχύει την παρουσία του στην Ιταλία

Mytilineos: Ενισχύει την παρουσία του στην Ιταλία

Κόμβος για τα σχέδιά του στην Κεντρική Ευρώπη τα γραφεία του στο Μιλάνο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σε σημαντική αναβάθμιση της παρουσίας του στην Ιταλία προχωράει ο όμιλος Mytilineos, ο οποίος αναπτύσσει στη γειτονική χώρα επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Οπως τόνισε σε σχετική εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, «έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δομημένη αγορά της Ιταλίας και το ρυθμιστικό τοπίο υψηλών προδιαγραφών παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για εταιρείες όπως η δική μας να ευδοκιμήσουν, προς όφελος και της κοινωνίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στενά με πελάτες και συνεργάτες, για να διαμορφώσουμε ενεργά το ενεργειακό τοπίο της Ιταλίας».

Μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων και εκπροσώπους της κυβέρνησης και της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης, στάθηκε στην ανάγκη η ενεργειακή μετάβαση να μη γίνει εις βάρος των πολιτών, διαφορετικά, όπως είπε, η κρίση θα μεταφερθεί από την οικονομία στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι έχουμε ήδη δει.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στον ρόλο της Ευρώπης στην ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ότι έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι, «αλλά υπάρχει έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για καθαρές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας». Ας αναλογιστούμε τις ΗΠΑ, πρόσθεσε, όπου ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού υποστηρίζει εκτεταμένες επενδύσεις καθαρής ενέργειας μέσω κινήτρων.

Απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει στους 400 έως το 2026.

Ο πρόεδρος της Mytilineos στάθηκε στα προβλήματα που εμφανίζει η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης στη συνδεσιμότητα στο δίκτυο. «Ομοίως, στις χώρες μας, η μηδενική ή και αρνητική τιμολόγηση της ενέργειας από άφθονους ηλιακούς και αιολικούς πόρους αποτελεί πρόκληση», κατέληξε.

Ο όμιλος Mytilineos διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία σε συνολικά 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν πράσινο υδρογόνο.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Νίκος Παπαπέτρου, εκτελεστικός διευθυντής της MNA Renewables, «στην Ιταλία φτιάξαμε μια ομάδα και επειδή είδαμε ότι υπάρχουν προφανείς συνέργειες με την Ελλάδα λόγω της διασύνδεσης, μπορούμε να έχουμε καθετοποιημένο ρόλο, γεγονός που πλέον μας επιτρέπει να συνδεθούμε με την Protergia». Ο ίδιος τόνισε, παράλληλα, πως η αποθήκευση ενέργειας είναι το «ιερό δισκοπότηρο» της ενεργειακής μετάβασης.

Η Mytilineos αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος, χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η Mytilineos απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση στο Μιλάνο, η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει η Mytilineos να έχει υψηλούς στόχους. Γι’ αυτό και είναι έτοιμη για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT