Στην τελική ευθεία η εισαγωγή της Noval Property στο Χ.Α.

Στην τελική ευθεία η εισαγωγή της Noval Property στο Χ.Α.

Από αύριο η δημόσια προσφορά για τις μετοχές της, στόχος η άντληση 52 εκατ.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ξεκινάει αύριο Τετάρτη η δημόσια προσφορά των μετοχών της Noval Property ΑΕΕΑΠ, με την εταιρεία του ομίλου Viohalco να ετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 5 Ιουνίου. Ετσι, θα ολοκληρωθεί και ο κύκλος των εισαγωγών ΑΕΕΑΠ, καθώς δεν θα έχει μείνει πλέον καμία εταιρεία εκτός του Χρηματιστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι αντίστοιχες εισαγωγές της Trade Estates του ομίλου Φουρλή και της Orilina Properties.

Η εισαγωγή της Noval παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, με βάση την αξία του χαρτοφυλακίου της (570 εκατ. ευρώ), πίσω μόνο από την Prodea Investments, που ελέγχει ακίνητα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 2,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από το 2019 έως και το τέλος του 2023 η αξία αυτή έχει διπλασιαστεί χάρη και στις νέες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, όπως π.χ. η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας σε σχετική παρουσίαση ενόψει της έναρξης της δημόσιας προσφοράς των μετοχών της Noval, «το 75% των ακινήτων μας είναι εισοδήματος, ενώ το υπόλοιπο 25% αφορά ακίνητα προς ανάπτυξη. Η ετησιοποιημένη απόδοση του χαρτοφυλακίου αγγίζει το 7,2%, ενώ το 25% αυτού αφορά πράσινα ακίνητα».

Η εταιρεία πρόκειται να διαθέσει περίπου έως 17.388.025 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας 2,5 ευρώ εκάστη, κάτι που σημαίνει ότι το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί κατά 43,47 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 1,57 εκατ. μετοχές ή περίπου 1,25% του μετοχικού κεφαλαίου θα ελέγχεται από την EBRD, στο πλαίσιο προγενέστερης συμφωνίας χορήγησης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Μετά την αύξηση και την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς θα διαμορφωθεί σε 15,6%, ενώ εκείνο του ομίλου Viohalco θα μειωθεί από 82% σε 69%.

Η εταιρεία του ομίλου Viohalco ελέγχει ακίνητα συνολικής αξίας 570 εκατ. ευρώ.

Η ανώτατη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών έχει οριστεί σε 2,82 ευρώ, που αντιπροσωπεύει σημαντική έκπτωση επί της καθαρής αξίας του ενεργητικού κατά 30%. Παράλληλα, τα έσοδα που θα αντλήσει η εταιρεία θα διαμορφωθούν σε 52 εκατ. ευρώ, αντί για σχεδόν 100 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση, με βάση και προηγούμενες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

«Αξιολογήσαμε τις συνθήκες της αγοράς και προσαρμοστήκαμε σε αυτές, έτσι ώστε να έχουμε και ικανοποιημένους νέους μετόχους. Για παράδειγμα, οι υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση επί της αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Επίσης, έχουμε ήδη 75 εκατ. ευρώ διαθέσιμα από το ομολογιακό δάνειο που είχαμε εκδώσει πριν από δύο χρόνια. Μαζί με τα έσοδα της αύξησης, θα διαθέτουμε 125 εκατ. ευρώ ρευστότητας, που καλύπτει και με το παραπάνω το επενδυτικό μας πρόγραμμα έως το τέλος του 2025», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Καπετανάκος. Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι μέτοχοι θα δικαιούνται και μέρισμα από τη χρήση του 2023, σε μια ακόμη κίνηση για την εξασφάλιση της επιτυχίας της δημόσιας προσφοράς.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval έως το τέλος της δεκαετίας υπολογίζεται σε 340 εκατ. ευρώ. Το έργο της ανάπλασης της παλιάς Χαλκόρ (πρώτες εγκαταστάσεις της Βιοχάλκο) είναι το μεγαλύτερο, καθώς το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 170 εκατ. ευρώ, αποτελώντας συνολική ανάπτυξη 106.000 τ.μ. Κυρίαρχο στοιχείο της ανάπτυξης αυτής θα αποτελούν οι κατοικίες που θα φιλοξενούνται στο ακίνητο. Θα πρόκειται για διαμερίσματα προσιτού χαρακτήρα, που θα απευθύνονται κυρίως σε νέα νοικοκυριά, ίσως ακόμη και φοιτητές.

«Στόχος μας είναι να υπάρχει συνεχώς ζωή και κίνηση στην ανάπτυξή μας κι αυτό θα το εξασφαλίσει η φιλοξενία κατοικιών», τονίζει ο κ. Καπετανάκος. Οσον αφορά την αξιοποίησή τους, η Noval Property θα εκμισθώνει τα οικιστικά αυτά ακίνητα. Εκτός από κατοικίες, στο ακίνητο θα αναπτυχθούν επίσης ένα μεγάλο πάρκο, μουσείο, γραφεία, ένα ξενοδοχείο, όπως επίσης εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης. Η ανάπλαση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2028.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT