Χρηματοδότηση και στήριξη των startups στην Ευρώπη

Χρηματοδότηση και στήριξη των startups στην Ευρώπη

Εκστρατεία της Γαλλίας για ενιαία κεφαλαιαγορά, ώστε να βρεθούν κεφάλαια για τις νεοφυείς εταιρείες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Πρωτοπόρος τίθεται η Γαλλία σε μια νέα εκστρατεία για να καταστούν ενιαίες οι κατακερματισμένες κεφαλαιαγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτως ώστε να αποκτήσουν την αναγκαία κλίμακα που χρειάζεται και να μην εξαρτώνται από τους κυρίαρχους αμερικανικούς επενδυτικούς ομίλους. Τα σχετικά επισημαίνουν υπουργοί, διευθύνοντες σύμβουλοι και επενδυτές.

Στην περίπτωση των νεοφυών εταιρειών στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν αναπότρεπτο να ζητήσουν χρηματοδότηση από καινοτομικά κεφάλαια των ΗΠΑ, διότι η Γηραιά Ηπειρος στερείται μεγάλων επενδυτών. Τα καινοτομικά κεφάλαια μεταφράζονται σε χρηματοδότηση από ιδιώτες με αποδέκτριες τις υποσχόμενες νεοφυείς εταιρείες στα πρώτα στάδια της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους.

«Αν και η χρηματοδότηση από την Αμερική είναι ευπρόσδεκτη, το αποτέλεσμα ισοδυναμεί με χαμένη ευκαιρία για την Ευρώπη», επισημαίνει ο Ματιέ Ρουίφ, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Photoroom, η οποία εξασφάλισε προσφάτως 43 εκατ. δολάρια από τα βρετανικά κεφάλαια Balderton και τα Y Combinator της Σίλικον Βάλεϊ. Μιλώντας ο κ. Ρουίφ στην έκθεση υψηλής τεχνολογίας «Βίβα τεχνολογία» στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα, υπογράμμισε ακόμη τα εξής:

«Μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια γεννήθηκε μεγάλος πλούτος χάρη στις τεχνολογικές καινοτομίες και τα επιτεύγματα, ενώ το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν αποτελεί μείζον θέμα». Οι δέκα μεγαλύτεροι οίκοι καινοτομικών κεφαλαίων έχουν όλοι έδρα τις ΗΠΑ και μπροστά τους ωχριούν οι ευρωπαϊκοί αντίστοιχοι με γνώμονα όσα χρήματα σωρεύουν για επενδυτικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Γαλλίας. Μια συναφής έκθεση από την εταιρεία καινοτομικών κεφαλαίων Atomico, που δημοσιεύθηκε πέρυσι, υπολόγιζε ότι την εν λόγω χρονιά οι ευρωπαϊκές νεοφυείς θα εξασφάλιζαν σε χρηματοδότηση 45 δισ. δολάρια έναντι των 120 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Εξ ου και η γαλλική κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέσει σε προτεραιότητα τα επί μακρόν καθυστερούμενα σχέδια για εναρμόνιση κανονισμών και εποπτείας των επιμέρους κεφαλαιαγορών, ώστε να συνθέσουν μια ενιαία αγορά στην Ε.Ε. Η αναγκαία συναίνεση μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. κατ’ αρχάς υπάρχει, αν και στην πράξη ορισμένες δείχνουν απρόθυμες να απολέσουν τον ρυθμιστικό έλεγχο επί των κεφαλαιαγορών τους. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ προειδοποίησε τα κράτη-μέλη και τα όργανα της Ε.Ε. πως δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου να αγνοεί το ζήτημα αυτό η Ευρώπη, επικαλούμενος το παράδειγμα της νεοφυούς Mistral, που λογίζεται ως η αντίπαλος της αμερικανικής κορυφαίας εταιρείας στην τεχνητή νοημοσύνη, OpenAI. «H Mistral χρειάζεται κεφάλαια το επόμενο εξάμηνο και αυτά είναι πολλά. Οπότε, είτε θα προχωρήσουμε σε μια ένωση κεφαλαιαγορών είτε θα αναζητήσουν πόρους αλλού», διεμήνυσε.

Επιπλέον, ακόμη ένας τρόπος για να συγκεντρωθούν καινοτομικά κεφάλαια στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν να συμμετάσχουν περισσότερο στην όλη διαδικασία οι θεσμικοί φορείς του δημοσίου, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο από τον ιδιωτικό τομέα, όπως προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Τέλος, ιδιαίτερα ευεργετική θα ήταν μια ενιαία κεφαλαιαγορά για τα ευρωπαϊκά καινοτομικά κεφάλαια, διότι θα μπορούσαν να εισαγάγουν στα χρηματιστήρια της Ε.Ε. τις υποστηριζόμενες εταιρείες, αντί να στρέφονται στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT