Ερευνες σε Ελλάδα και Γερμανία για την πυραμίδα Bossa

Ερευνες σε Ελλάδα και Γερμανία για την πυραμίδα Bossa

Οι Αρχές εστιάζουν στη διαδρομή των χρημάτων και στα ηλεκτρονικά ίχνη που έχουν αφήσει οι απατεώνες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Στη διαδρομή του χρήματος και στα ίχνη που έχουν αφήσει οι δημιουργοί της ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) Bossa, που υποσχόταν την εξασφάλιση προσωπικού εισοδήματος μέσω αγοράς και πώλησης περισσότερων από 250 κρυπτονομισμάτων, εστιάζουν οι διωκτικές αρχές σε Ελλάδα και Γερμανία.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», χιλιάδες άτομα σε Ελλάδα και Γερμανία έχασαν αθροιστικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχοντας τοποθετήσει τα χρήματά τους στο app, το οποίο είχε τη δομή πυραμίδας. Κατά πληροφορίες, θύματα στη Γερμανία έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μπάμπεργκ, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του σειρά επιτυχιών στην εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων ηλεκτρονικού εγκλήματος. Κατά των εγκεφάλων του Bossa app έχει κατατεθεί μήνυση και στην Ελλάδα, όπου τα πρόσωπα που εμφανίζονταν ως εκπρόσωποι της εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, μία γυναίκα και ένας άνδρας με φερόμενη καταγωγή από γειτονική βαλκανική χώρα.

Παρά όμως τις έρευνες για τον εντοπισμό των δημιουργών της επενδυτικής εταιρείας-απάτης, αυτού του είδους η δραστηριότητα παραμένει ανεξέλεγκτη. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει πλατφόρμες που ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να ανακτήσουν «με 100% επιτυχία» για λογαριασμό των θυμάτων, έναντι αντιτίμου, τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει το όχημα της Bossa.

«Στα θύματα της Bossa περιλαμβάνονται και επαγγελματίες επενδυτές που δεν κατάφεραν να διακρίνουν τι πραγματικά υπάρχει πίσω από τη φαινομενικά οργανωμένη δομή της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, με το Διαδίκτυο να παραμένει χωρίς κανόνες, έχουν κάνει την εμφάνισή τους πληρωμένες διαφημιστικές καταχωρίσεις από επιτήδειους που ενδέχεται να είναι μέλη του ίδιου κυκλώματος και διατείνονται ότι μπορούν να ανακτήσουν τα απολεσθέντα χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κλοιός γύρω από τους εγκεφάλους της Bossa σφίγγει», αναφέρει στην «Κ» ο δικηγόρος Φώτης Γροντάς, ο οποίος ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Η Bossa, για να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, συνόδευε τις προωθητικές αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για επένδυση «με απόδοση 30% έως 42%» με αντίγραφο της καταχώρισης στο ΓΕΜΗ της σύστασής της ως ΙΚΕ με διαχειριστή τον Σορέου Τριστάν. Λειτουργούσε, ακόμη, «ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας» με τα μέλη της σε δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Και για να πείσει όσους αμφέβαλλαν ότι πράγματι η εταιρεία πρόσφερε «καλό εισόδημα, εγγυημένα χρήματα και χωρίς κίνδυνο και με δυνατότητα απόσυρσης κάθε στιγμή», είχε δημιουργήσει γραφείο σε μια πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη, αν και στο ΓΕΜΗ ως έδρα είχε δηλωθεί διεύθυνση στον Βύρωνα όπου βρίσκεται μια μονοκατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT