Οικονομικές επιλογές αναζητούν οι ταξιδιώτες

Οικονομικές επιλογές αναζητούν οι ταξιδιώτες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Οι αεροπορικοί ναύλοι στην Ευρώπη και στην Ασία αρχίζουν να καθηλώνονται ή να υποχωρούν, γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένδειξη ότι η παρατεταμένη έκρηξη μετά την πανδημία ανακόπτεται. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες αναδιπλώνονται, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες με το υψηλότερο κόστος και την περιορισμένη διαθεσιμότητα αεροσκαφών.

Μια παγκόσμια ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς πτήσεων και της περιορισμένης ζήτησης, όταν απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις μετά τον κορωνοϊό, βοήθησε τις τιμές των εισιτηρίων και τις κατά κεφαλήν αποδόσεις – ένα μέτρο του μέσου ναύλου, που καταβάλλεται ανά μίλι από κάθε επιβάτη. Παρά ταύτα, στελέχη του κλάδου, επενδυτές και αναλυτές διαπιστώνουν πως η τάση «ταξίδι με κάθε κόστος» ισορροπεί σταδιακά, διότι πλέον ορισμένοι από το επιβατικό κοινό δείχνουν περισσότερη ευαισθησία στις τιμές. Και αυτό είναι αναμενόμενο, διότι εν γένει ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ζωής.

Ο επικεφαλής του αερομεταφορέα φθηνών ναύλων Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, προειδοποίησε ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν λιγότερο από το αναμενόμενο, προκαλώντας εκείνη την ημέρα πτώση στις μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. «Είναι παράδοξο ότι δεν υπάρχει δυναμικότερη τιμολόγηση και αναρωτιόμαστε εάν είναι απλώς το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών ή υπάρχει υφεσιακή τάση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ο’ Λίρι. Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, οι ναύλοι ήταν σταθεροί σε ολόκληρο το μπλοκ σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών στον κλάδο ForwardKeys.

Πάντως, η κατάσταση είναι πιο έντονη στη ζώνη των χωρών Ασίας – Ειρηνικού, διότι εκεί παρατηρείται μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των εισιτηρίων, ήτοι σχεδόν 16% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου σε ετήσια βάση. Την περασμένη εβδομάδα, η σιγκαπουριανή Singapore Airlines σημείωσε ετήσια έσοδα ρεκόρ, αλλά η αύξηση των καθαρών κερδών μειώθηκε τα τελευταία τρία τρίμηνα. Ο ασιατικός αερομεταφορέας αναμένει ότι οι αποδόσεις επιβατών θα μετριαστούν περαιτέρω, διότι οι αεροπορικές εταιρείες ενισχύουν τη χωρητικότητα.

Η Ασία καθυστέρησε πιο πολύ από άλλες περιοχές στην άρση των περιορισμών και στην αύξηση των πτήσεων προς υπερπόντιους προορισμούς. «Πιστεύουμε ότι η προσφορά και η ζήτηση θα εξισορροπηθούν εκ νέου, ενώ η εξομάλυνση των ναύλων θα εξακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024», σημείωσε τον Μάρτιο ο Ρόναλντ Λαμ, διευθύνων σύμβουλος της Cathay Pacific με έδρα το Χονγκ Κονγκ. Τα δε ταξίδια από την Κίνα σε αγορές όπως η Ευρώπη, η Αμερική και η Αυστραλία δεν έχουν ανακάμψει. Η οικονομία της Κίνας είναι υποτονική και οι διεθνείς πτήσεις παραμένουν συνολικά περίπου στο 70% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές δεν αισιοδοξούν και επισημαίνουν ότι οι καθηλωμένες τιμές εισιτηρίων στους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς φανερώνουν χαμηλότερα κέρδη και ποσοστά αποταμίευσης σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο.

Συνεπώς, οι καταναλωτές αναζητούν καλύτερες οικονομικά επιλογές, ειδικά εφόσον τα ξενοδοχεία και η ενοικίαση αυτοκινήτου ακριβαίνουν. «Παρόλο που οι καταναλωτές εν γένει εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για ταξίδια, οι Ευρωπαίοι ειδικότερα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις τιμές», υπογράμμισε η Νατάλια Λεχμάνοβα της Mastercard. Φθηνότεροι προορισμοί, όπως η Τουρκία, η Ρουμανία και τα Βαλκάνια, αυξάνονται σε δημοτικότητα μεταξύ των Ευρωπαίων που αναζητούν εναλλακτικές ως προς τη Γαλλία ή την Ιταλία, εξήγησε η ίδια.

Τέλος, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων έδειξαν ότι οι καταναλωτές επρόκειτο να δαπανήσουν 742,8 δισ. ευρώ εντός Ευρώπης φέτος, σημειώνοντας αύξηση 14,3% από πέρυσι.

Πιθανώς, όμως, αυτό εν πολλοίς να οφείλεται στους πλουσιότερους Αμερικανούς τουρίστες, όπως εκτιμούν ειδικοί του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT