Πράσινες επενδύσεις 192 δισ. έως το 2030

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Πράσινες επενδύσεις που θα προσεγγίσουν το ύψος ενός ΑΕΠ, περί τα 192 δισ. ευρώ, προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα έως το 2030, είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στο 14th Annual Capital Link Sustainability Forum, με τίτλο «Βιωσιμότητα – Επενδύσεις και Ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων είπε πως το 30% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προβλέπει πράσινες δράσεις που αντιστοιχούν σε έως 7 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές επενδύσεις, του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, το 40% των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει υποχρεωτικά να αντιστοιχεί σε έργα πράσινης μετάβασης. Εχουμε δύο σοβαρά εργαλεία που αξιοποιούνται και «τρέχουν» ικανοποιητικά, είπε. Ειδικώς, όμως, ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε ότι οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί και πως «είναι ένας μαραθώνιος με ρυθμό 400 μέτρων».

To εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών της Noval 

Ξεκινάει σήμερα η δημόσια προσφορά των μετοχών της Noval Property ΑΕΕΑΠ, με το εύρος της τιμής διάθεσης να ορίζεται μεταξύ 2,5 και 2,82 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά θα διατεθούν έως 17.388.025 νέες κοινές μετοχές, κάτι που σημαίνει ότι αν επιτευχθεί η ανώτατη τιμή, η εταιρεία του ομίλου Viohalco θα αντλήσει συνολικά κεφάλαια 49 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 31 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι συμμετάσχουν στη διαδικασία θα λάβουν και μέρισμα από τη χρήση του 2023.

Ο όμιλος Quest διαψεύδει deal με την «Μπενρουμπή»

Τη φημολογία περί συμφωνίας με την «Μπενρουμπή», που δραστηριοποιείται στα είδη οικιακών χρήσεων και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, διέψευσε ο όμιλος Quest, απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία «δεν έχει συνάψει οιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία για συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της “Μπενρουμπή”», διευκρίνισε η Quest. Μετά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την «Κωτσόβολος» (που κατέληξε στη ΔΕΗ), η σεναριολογία για την πραγματοποίηση εξαγοράς στον τομέα του λιανεμπορίου από την Quest έχει ενταθεί.

Αλλαγές στο τιμόνι της Hellenic Train

Ανακοινώθηκαν χθες οι πολυσυζητημένες αλλαγές στη διοίκηση της Hellenic Train. Ετσι, στην πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, νυν Hellenic Train, επιστρέφει ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου, παραμένοντας μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. Ο ίδιος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος από το 2010-2015 στην τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, όπως αναμενόταν, νέος διευθύνων σύμβουλος και country manager αναλαμβάνει ο Ρομπέρτο Ρινάουντο ο οποίος από το 2016 διετέλεσε CEO στην Trenitalia France και country manager για τον όμιλο FS, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train. Πάντως πρόκειται για μεγάλη πρόκληση, αφού τα νέα στελέχη αναλαμβάνουν καθήκοντα σε μια περίοδο όπου ο σιδηρόδρομος ακόμη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες των προηγουμένων ετών.

Υπεράκτια αιολικά με νορβηγική τεχνογνωσία  

Με νορβηγική τεχνογνωσία θα προχωρήσουν οι μελέτες αιολικού δυναμικού και μετεωρολογικών δεδομένων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ανέθεσε στην εταιρεία συμβούλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας OWC να καταθέσει προτάσεις για τον σχεδιασμό στρατηγικής αναφορικά με τις έρευνες αιολικού δυναμικού και μετεωρολογικών δεδομένων στις πιθανές επιλέξιμες περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η OWC είναι ο κλάδος συμβουλευτικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του εισηγμένου στο χρηματιστήριο του Οσλο ομίλου ABL. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος, έχει ξεκινήσει η προεργασία στις πιθανές επιλέξιμες περιοχές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών, ώστε να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες και οι προτάσεις της OWC να κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν.     

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT