Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζομένους

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζομένους

Ερευνα βάζει στο μικροσκόπιο τις διαστάσεις και τις αιτίες του προβλήματος, ενώ προτείνει και λύσεις

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν 7 στις 10 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, ήταν η ανησυχητική διαπίστωση έρευνας της Εθνικής Τράπεζας που δημοσιεύθηκε χθες. Το πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων απειλεί την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως έχει κατ’ επανάληψιν επισημανθεί από οικονομικούς παράγοντες και αναλυτές, και έχει πολλές διαστάσεις: το δημογραφικό, τη χαμηλή ακόμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι, την έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων, και τις χαμηλές προσφερόμενες αμοιβές, στις οποίες έχει αναφερθεί και ο πρωθυπουργός. Η μελέτη που παρουσιάστηκε χθες προχώρησε σε βάθος τη διερεύνηση ορισμένων από αυτές τις διαστάσεις.

Γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζομένους-1Μεταξύ άλλων η έρευνα πεδίου της Εθνικής Τράπεζας σε 800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαπιστώνει πως πέρα από την αναντιστοιχία δεξιοτήτων και επιχειρηματικών αναγκών, υπάρχει και ζήτημα έλλειψης ενδιαφέροντος εκ μέρους των υποψήφιων εργαζομένων, ιδίως στις θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

• Ως κύριος παράγοντας δυσκολίας εύρεσης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αναδεικνύεται η απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας (αφορά τα 2/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζήτησαν προσωπικό), με ένα επιπλέον 30% να αναφέρει ως πρόβλημα την απουσία ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους εργαζομένους.

• Στις θέσεις χαμηλής ειδίκευσης η απουσία ενδιαφέροντος αναδεικνύεται ως βασικό πρόβλημα για σχεδόν τα 2/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζήτησαν προσωπικό (έναντι 38% που ανέφερε την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων/προϋπηρεσίας).

• Η απουσία τυπικών προσόντων (π.χ. τίτλος σπουδών) θεωρήθηκε εμπόδιο μόλις για το 2% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Tα 2/3 των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των κατασκευών και του πρωτογενούς τομέα, βρέθηκαν σε διαδικασία αναζήτησης εργαζομένων κατά την προηγούμενη διετία, έναντι 30% του τομέα κατά τις προηγούμενες περιόδους κρίσης, αναφέρει η μελέτη της Εθνικής. Η υψηλότερη κινητικότητα παρατηρήθηκε στους κλάδους της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

Βασικό κίνητρο αναζήτησης εργαζομένων ήταν η αύξηση των πωλήσεων (41%, έναντι 26% προ διετίας), η οποία υπερίσχυσε των αναγκών αντικατάστασης ή προσωρινής φύσης, επιβεβαιώνοντας έτσι την αναπτυξιακή και επεκτατική δυναμική του ελληνικού επιχειρείν, τονίζει η μελέτη. Οι προτάσεις της Εθνικής περιλαμβάνουν την εκπαίδευση στον χώρο εργασίας, αλλά και την υιοθέτηση πολιτικών για την ενθάρρυνση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και την προσέλκυση εργαζομένων από το εξωτερικό τόσο για θέσεις υψηλής ειδίκευσης όσο και για χαμηλής ειδίκευσης (π.χ. διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες στους κλάδους του τουρισμού και των κατασκευών).

Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής (επικεφαλής οικονομολόγος Νίκος Μαγγίνας), οι επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαίδευση στο προσωπικό τους, σχεδόν το 1/3, επιτυγχάνουν υψηλότερη κάλυψη θέσεων εργασίας, σχεδόν σε όλα τα μεγέθη. Προσθέτουν, εξάλλου, ότι η κατάρτιση στον χώρο εργασίας προσφέρει οφέλη παραγωγικότητας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι η αύξηση των εκπαιδευτικών ωρών κατά 1% αυξάνει την παραγωγικότητα της εργασίας επίσης κατά 1% σε ορίζοντα 4ετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT