Συγκυριακή η αύξηση πληθωρισμού στη Γερμανία

Συγκυριακή η αύξηση πληθωρισμού στη Γερμανία

Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο, από το 4% σήμερα, στο 3,25% στα τέλη του τρέχοντος έτους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η ήπια και μη αναπάντεχη άνοδος του πληθωρισμού στη Γερμανία από το 2,4% τον Απρίλιο στο 2,8% τον Μάιο σε ετήσια βάση αποτυπώνει κυρίως τον αντίκτυπο από τη μείωση στις τιμές των υπηρεσιών στον κλάδο των μεταφορών πέρυσι τον Μάιο. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο η άνοδος είναι μόλις 0,2%, ενώ η ετήσια επίδοση δεν αλλάζει την εκτίμησή μας ότι το τρίτο τρίμηνο εν συνόλω ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα υποχωρήσει σχεδόν στο 2%.

Πάντως, το 2,8% του Μαΐου εν συγκρίσει με τη συναινετική πρόβλεψη των αναλυτών του Bloomberg για 2,7% σε ετήσια βάση δεν θα παρεμποδίσει την ΕΚΤ να προχωρήσει στην πρώτη της περικοπή επιτοκίων κατά 25 μ.β. την επόμενη εβδομάδα. Το μόνο ερώτημα που παραμένει είναι εάν η ΕΚΤ οφείλει μετά την πρώτη μείωση να αποφασίσει ακόμη μία στη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου ή εάν πρέπει να περιμένει έως ότου μελετήσει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτό, επίσης, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα δημοσιεύονται και τις προσεχείς εβδομάδες.

Ωστόσο, ενόσω ο πληθωρισμός κινείται επί του παρόντος μονόπλευρα και οι πιέσεις των μισθών επιτείνονται, δεν παύουμε να περιμένουμε ότι τελικώς η ΕΚΤ θα επιλέξει μια ήπια προσέγγιση. Οπερ σημαίνει ότι η περικοπή του κόστους δανεισμού θα είναι άπαξ και όχι δύο φορές εντός τριμήνου, με το σκεπτικό να διαμορφώσει το επιτόκιο καταθέσεων, από το 4% σήμερα, στο 3,25% έως την εκπνοή του 2024. Αναφορικά τώρα με το 2025, εκτιμούμε ότι θα αποφασισθούν τρεις περικοπές επιπλέον, οπότε το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει στο 2,5% μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι. Παρά ταύτα, μια σταθεροποιημένη οικονομία και μια επίμονη πίεση από τις μισθολογικές αυξήσεις ίσως αναγκάσουν και πάλι την ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο αυτό στο 3% το 2026.

Οι πρώτες λεπτομέρειες από τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή της Γερμανίας, τώρα, ο οποίος ανήλθε στο 2,4% ετησίως το Μάιο, έναντι του 2,2% τον Απρίλιο, φανερώνουν ότι οι αυξήσεις συγκεντρώνονται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών – εκεί οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3,9% σε ετήσια βάση, μετά το 3,4% του Απριλίου. Σε μεγάλο βαθμό αυτό μπορεί να αιτιολογηθεί από έναν νέο μηνιαίο ναύλο ενιαίας τιμής για το τρένο, που θεσπίστηκε πέρυσι τον Μάιο. Το εν λόγω νέο εισιτήριο, που είναι φθηνό, περιέστειλε τον ετήσιο ρυθμό αύξησης στις τιμές των υπηρεσιών από τον Μάιο του 2023 έως φέτος τον Απρίλιο. Τέλος, το ασυνήθιστα πρώιμο Πάσχα και η Πεντηκοστή φέτος παραμόρφωσαν το κανονικό μοτίβο των τιμών για τα πακέτα ταξιδίων, αποδυναμώνοντας τον ετήσιο πληθωρισμό του Απριλίου και ενισχύοντας κατά τι εκείνον του Μαΐου στη Γερμανία.

* Ο κ. Φέλιξ Σμιντ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT