Εφορία: Διακοπή εργασιών ψηφιακά

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Την πλήρη αυτοματοποίηση των υποχρεώσεων με την εφορία σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ήδη πολλές από αυτές γίνονται ψηφιακά.

Tις επόμενες μέρες θα δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε διακοπή εργασιών ψηφιακά. Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος θα ελέγχει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ενώ τα δικαιολογητικά που θα ζητούνται θα είναι λιγότερα συγκριτικά με σήμερα.

Με βάση τον σχεδιασμό θα δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στην οποία θα εισέρχονται όσοι θέλουν να κλείσουν την επιχείρησή τους ή να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα ελέγχει αυτόματα εάν μπορεί να γίνει η διακοπή. Για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις τα πράγματα θα είναι ευκολότερα, καθώς ο έλεγχος θα είναι ταχύτερος, χωρίς να ταλαιπωρείται η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας. Αντίθετα, στις εκπρόθεσμες θα πρέπει να ελεγχθεί (ηλεκτρονικά θα γίνεται κι αυτή η διαδικασία) εάν η ημερομηνία διακοπής που συμπληρώνει ο υπόχρεος είναι σωστή. Δηλαδή θα ελεγχθεί εάν υπάρχουν συναλλαγές που έγιναν μετά την ημερομηνία αυτή, εάν έχουν δημιουργηθεί νέες φορολογικές υποχρεώσεις και εάν έχουν μεταβιβασθεί τα περιουσιακά στοιχεία. Μετά τον έλεγχο θα δίνεται το πράσινο φως για οριστική παύση εργασιών.

Σήμερα η διαδικασία ξεκινάει μεν ηλεκτρονικά, αλλά μετά την αναλαμβάνει ελεγκτής προκειμένου να διαπιστώσει όλα τα ανωτέρω. Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος δεν θα χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από την εφορία. Με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα προκύπτει δείγμα υποθέσεων που πρέπει να ελεγχθούν για να διαπιστωθεί εάν η διαδικασία και τα δηλωθέντα στοιχεία από τις επιχειρήσεις ήταν σωστά.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται σήμερα αποστέλλονται με την υποβολή της αίτησης δήλωσης, μέσω της εφαρμογής ψηφιακής υποδοχής και διαχείρισης αιτημάτων, «Τα αιτήματά μου», στην αρμόδια ΔΟΥ της έδρας της επιχείρησης. Η μη αποστολή του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνιστά λόγο απόρριψης της αίτησης.

Tα δικαιολογητικά που ζητάει κατά περίπτωση η εφορία σήμερα είναι:

• Μπλοκ – τιμολόγια και βιβλία εσόδων – εξόδων.

• Εντυπο μεταβολής στοιχείων Δ211 – Εντυπο διακοπής εργασιών.

• Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.

• Υπεύθυνη δήλωση για το ότι δεν υπάρχουν πάγια ή εμπορεύσιμα αποθέματα της επιχείρησης.

Ψηφιακό πελατολόγιο

Η επόμενη εφαρμογή που θα τεθεί σε ισχύ είναι το ψηφιακό πελατολόγιο. Ενα ακόμη τεχνολογικό όπλο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς θα μπορεί να ελέγχει τους πελάτες των επαγγελματιών, καθώς και το αν εκδίδονται οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με βάση και τα δεδομένα των πελατών.

Με την ενεργοποίησή του η ΑΑΔΕ θα αποκτήσει πρόσβαση στο πελατολόγιο συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και συγκεκριμένα:

1. Επαγγελματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε οχήματα, όπως συνεργεία οχημάτων, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικά και αξεσουάρ οχημάτων, χώροι στάθμευσης οχημάτων, πλυντήρια αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.

2. Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των εκδηλώσεων από χώρους (κτήματα και αίθουσες), εταιρείες κέτερινγκ, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια κ.λπ.) μέχρι ταξίδια, ψυχαγωγία και διακοσμήσεις.

Με το ψηφιακό πελατολόγιο οι επαγγελματίες, που θα καθοριστούν με ειδική απόφαση το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το τηρούν ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Το λογιστικό πρόγραμμα θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT