Φθηνά δάνεια 2,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Φθηνά δάνεια 2,2 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, άτοκο το 40% του ποσού και επιδότηση επιτοκίου

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ ξεκίνησε από χθες να λειτουργεί, προσφέροντας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 2,2 δισ. ευρώ, από τις 12 συνεργαζόμενες τράπεζες. Μεταξύ άλλων προβλέπεται άτοκο δάνειο για το 40% του ποσού και επιδότηση επιτοκίου έως 3 ποσοστιαίες μονάδες για 2 χρόνια.

Το ΤΕΠΙΧ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με 500 εκατ. ευρώ (με τη μόχλευση στο τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι τα δάνεια θα φτάσουν τα 2,2 δισ. ευρώ). Σύντομα, εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, θα συσταθεί ένα ακόμη εργαλείο εγγυοδοσίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ διαχειρίζεται η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, HDB, και αποτελείται από 2 επιμέρους ταμεία, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων. Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, όπου συμμετείχαν και ο πρόεδρος της HDB Γιώργος Ζαββός και η διευθύνουσα σύμβουλός του Ισμήνη Παπακυρίλλου, είναι η πρώτη φορά που παρέχεται συνδυασμός εγγύησης δανείου και επιδότησης επιτοκίου.

Συγκεκριμένα:

• Το Ταμείο Εγγυοδοσίας προσφέρει εγγύηση 70%-80% σε επενδυτικά δάνεια 10.000 έως 10.000.000 ευρώ και σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης και ανακυκλούμενης πίστωσης 10.000 έως 500.000 ευρώ. Επίσης, προσφέρει επιδότηση επιτοκίου 2 ποσοστιαίων μονάδων για δύο έτη σε επιχειρήσεις της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου και 3 ποσοστιαίων μονάδων σε επιχειρήσεις των υπολοίπων περιφερειών της χώρας. Για δάνεια έως 50.000 ευρώ δεν θα απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Στόχος, η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

• Το Ταμείο Δανείων προσφέρει δάνεια με το 40% του ποσού άτοκο και επιδότηση επιτοκίου 3% στο υπόλοιπο 60% για 2 έτη. Οπως είπε η κ. Παπακυρίλλου, αν και δεν μπορεί να αναφερθεί συγκεκριμένο ύψος του επιτοκίου, καθώς εξαρτάται από την πολιτική της κάθε τράπεζας και το προφίλ της επιχείρησης, εκτιμάται ότι η μείωση φτάνει έως και το 70% τα δύο πρώτα χρόνια. Η διάρκεια των δανείων για επενδυτικά είναι 2-12 έτη, με περίοδο χάριτος έως 24 μήνες και για το κεφάλαιο κίνησης είναι 2-5 έτη, με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες, κατά τους οποίους η επιχείρηση δεν πληρώνει κεφάλαιο, αλλά μόνο τόκους.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης περιλαμβάνει 4 βήματα: 1. Καταχώριση της αίτησης στο KYC της HDB, 2. Συμπλήρωση ερωτηματολογίου αυτοαξιολόγησης της επιχείρησης σε τρία βασικά κριτήρια, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης, 3. Υποβολή της αίτησης στο νέο ΟΠΣΚΕ του ΥΠΕΘΟ και 4. Επίσκεψη στο συνεργαζόμενο τραπεζικό κατάστημα για την υποβολή φακέλου δικαιολογητικών.

«Στόχος είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας», είπε ο κ. Παπαθανάσης, προσθέτοντας ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία βοηθούν στη «διεύρυνση της περιμέτρου πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με χαμηλότοκα δάνεια και εξασφάλιση της απαιτούμενης εγγυοδοσίας».

Ο κ. Ζαββός τόνισε τον στρατηγικό ρόλο της HDB και τη δέσμευσή της να καλύψει το επενδυτικό κενό της αγοράς, μέσω της αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και να εντάξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Παγκρήτια, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT