Κέρδη 23,6 εκατ. ευρώ για τη Cenergy

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών είναι σταθερά πάνω από 3 δισ. ευρώ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική άνοδο μεγεθών εμφάνισε η θυγατρική του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Cenergy, το α΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Ειδικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 4%, σε 396 εκατ. ευρώ, και αύξησε κατά 24%, σε 54,4 εκατ. ευρώ, τη λειτουργική κερδοφορία, δηλαδή τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (α-EBITDA). Ο όμιλος ενίσχυσε και τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) κατά 54%, σε 23,6 εκατ. ευρώ, με το καθαρό περιθώριο κέρδους να ενισχύεται σε 6% από 4%.

«Η σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 οφείλεται στο ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο και στην ικανότητά μας να εκτελούμε αποτελεσματικά απαιτητικά ενεργειακά έργα. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών σταθεροποιήθηκε πάνω από το όριο των 3 δισ. ευρώ, με ισχυρές δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η απαιτούμενη επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις κύριες μονάδες παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας τη στρατηγική μας για οργανική ανάπτυξη και εξυπηρετώντας το όραμά μας να χαράξουμε μια δυναμική πορεία στις υποδομές μεταφοράς ενέργειας», ανέφερε ο Αλέξης Αλεξίου, διευθύνων σύμβουλος της Cenergy Holdings.

Η Cenergy διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών 3,1 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει ότι τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA θα κυμανθούν από 230 έως 250 εκατ. ευρώ για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Η διεύρυνση των μεγεθών αποδίδεται στις θετικές λειτουργικές επιδόσεις των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα, των δύο τομέων δραστηριότητας της Cenergy. Στα καλώδια ο κύκλος εργασιών από ενεργειακά έργα αυξήθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2023, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες πωλήσεις εξασφάλισε υψηλότερο αναπροσαρμοσμένο EBITDA σε απόλυτα μεγέθη, επιτυγχάνοντας διψήφια περιθώρια κέρδους.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι ο τομέας καλωδίων αναμένεται να ωφεληθεί τόσο από τη συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η ζήτηση για σχετικά προϊόντα, όσο και από το ισχυρό χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων παραγγελιών. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε όλα τα εργοστάσια του τομέα, αλλά και την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου του Ελεώνα Βοιωτίας, θα βοηθήσουν την κερδοφορία του τομέα για το 2024. Ταυτόχρονα, η δυναμική της ηλεκτροκίνησης και του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και οι αυξανόμενες ανάγκες για διασυνδέσεις δικτύων αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα μέχρι το τέλος του έτους.

Στις σωλήνες χάλυβα αναμένεται να συνεχιστεί η ανάπτυξη νέων δικτύων αερίων καυσίμων σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για την ενεργειακή μετάβαση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια. Η εν λόγω τάση έχει ως βασική κινητήρια δύναμη τη συνέχιση της έρευνας και εκμετάλλευσης νέων και υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT