ΣΕΒ: Οι προτεραιότητες του Σπ. Θεοδωρόπουλου

ΣΕΒ: Οι προτεραιότητες του Σπ. Θεοδωρόπουλου

Η εργατική νομοθεσία πρέπει να εκσυγχρονισθεί, λέει ο επιχειρηματίας - «Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο»

4' 15" χρόνος ανάγνωσης

Εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας, κίνητρα για επενδύσεις στη βιομηχανία, αναδιοργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με ειδική ομάδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις της λεγόμενης νέας οικονομίας, αλλά και λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και εν γένει της οικονομίας περιλαμβάνονται στις βασικές προτεραιότητες του Σπύρου Θεοδωρόπουλου εάν αναδειχθεί στην ηγεσία του ΣΕΒ στις προσεχείς εκλογές της 18ης Ιουνίου.

Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τους κοινωνικούς εταίρους, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αυξήσεις στους μισθούς να ακολουθούν τους πολιτικούς κύκλους και ότι ο καθορισμός των μισθών θα πρέπει να γίνεται βάσει οικονομικής λογικής και όχι πολιτικής. Αντέκρουσε, δε, τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι εάν μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ δεν θα περάσουν οι μειώσεις στις τιμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δεχθώ ότι δεν μειώνει η κυβέρνηση τους συντελεστές ΦΠΑ για δημοσιονομικούς λόγους. Δεν δέχομαι όμως ότι δεν θα περάσει η μείωση στις τιμές. Τότε θα ήταν σαν να λέγαμε ότι η αγορά μας είναι “ο κλέψας του κλέψαντος”».

«Η εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι πολύπλοκη και μόνον έως ένα βαθμό κωδικοποιημένη. Συχνά εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια, ενώ είμαστε παγιδευμένοι σε στερεότυπα. Τι θέλουν σήμερα οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι; Οι εργοδότες μεγαλύτερη ευελιξία, και δεν εννοώ αυθαιρεσία. Οι εργαζόμενοι περισσότερα χρήματα», τόνισε ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το απόγευμα με αφορμή την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΒ. Εκανε λόγο, μάλιστα, για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας αλλά και των πρόσφατων τοποθετήσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επενδύσεις στη βιομηχανία δεν παρέλειψε κατ’ αρχάς να σχολιάσει το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχει ξεχωριστό υπουργείο Βιομηχανίας, με την αρμοδιότητα να περιορίζεται σε επίπεδο γενικής γραμματείας. «Το 75% στην Ελλάδα είναι κατανάλωση και το 25% παραγωγή. Με αυτό το παραγωγικό μοντέλο δεν απέχουμε πολλά χρόνια από την επόμενη κρίση», υπογράμμισε. Γι’ αυτόν τον λόγο στις βασικές του προτεραιότητες είναι η άρση των αντικινήτρων και η παροχή κινήτρων στις βιομηχανικές επενδύσεις, η θέσπιση χωροταξικού σχεδίου. «Γνωρίζω λίγες, αλλά μεγάλες επενδύσεις που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έρχονται διότι δεν υπάρχουν μεγάλα βιομηχανικά οικόπεδα», αποκάλυψε ο κ. Θεοδωρόπουλος, ενώ ως παράδειγμα κινήτρου ανέφερε τις επιταχυνόμενες αποσβέσεις στις βιομηχανίες που δουλεύουν πάνω από μία βάρδια. Ειδική μνεία έκανε και στις αδυναμίες του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και στο ζήτημα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού.

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τους κοινωνικούς εταίρους τάχθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΕΒ.

Αφορμή, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο, για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΕΒ στάθηκαν οι διαβουλεύσεις που είχε με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους τον τελευταίο 1,5 χρόνο για τη συγκρότηση του Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΕΚ), το διάδοχο σχήμα του περίφημου Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), τον οποίο πλέον θα διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι και όχι η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Σύμφωνα με τον γνωστό επιχειρηματία, οι εκκαθαρίσεις στον ΛΑΕΚ για την πληρωμή των επιχειρήσεων για τα προγράμματα κατάρτισης έφτασαν να καθυστερούν ακόμη και 6-7 χρόνια, ενώ συχνά τα χρήματα που συσσωρεύονταν εκεί χρησιμοποιούνταν για άλλους σκοπούς, π.χ. για αποζημιώσεις ροδακινοπαραγωγών. Πλέον οι κοινωνικοί εταίροι θα είναι αυτοί που θα διαχειρίζονται τα χρήματα, περίπου 90 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και θα κατευθύνονται στην κατάρτιση των εργαζομένων.

«Στην Ελλάδα έχουμε γενικότερα ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών στα τρόφιμα», παραδέχθηκε ο κ. Θεοδωρόπουλος, αποδίδοντας εν μέρει το πρόβλημα στην ύπαρξη δεκάδων χιλιάδων σημείων πώλησης (24.000 convenience stores), κάτι που αυξάνει σημαντικά το κόστος διανομής. Ο ίδιος, πάντως, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις στις τιμές από την κλιματική κρίση, φέρνοντας το παράδειγμα του βούτυρου κακάου, που πέρυσι το προμηθευόταν προς 4,3 ευρώ/κιλό και φέτος 26 ευρώ/κιλό, αλλά και του συμπυκνώματος χυμού πορτοκαλιού, που φέτος είχε τιμή 600 δολάρια/τόνο από 230 δολάρια/τόνο πέρυσι.

Είμαι αυτοδημιούργητος

«Η κυρία Τσέτη βρήκε τη δουλειά από τον πατέρα της. Εγώ είμαι αυτοδημιούργητος». Με αυτές τις φράσεις απάντησε χθες ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς της έτερης διεκδικήτριας της προεδρίας του ΣΕΒ περί επιχειρηματικών «τζακιών» που αποφασίζουν για τη διαδοχή στον εν λόγω εργοδοτικό σύνδεσμο. Αυτή δεν ήταν η μοναδική αιχμή του κ. Θεοδωρόπουλου για την επικεφαλής της Uni-Pharma.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Θεοδωρόπουλος με αφορμή την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΒ, έγινε γνωστή η επιστολή που απέστειλε η κυρία Τσέτη προς τον σημερινό πρόεδρο του ΣΕΒ, εκφράζοντας τη διαφωνία της για την απόφαση να πραγματοποιηθεί η ετήσια γενική συνέλευση στις 18 Ιουνίου εκεί όπου θα γίνουν και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, μόνο διά της φυσικής παρουσίας των μελών του ΣΕΒ. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος απάντησε: «Εδώ και 117 χρόνια η διαδικασία γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Προ ημερών 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου ψηφίσαμε να γίνει μόνο διά της φυσικής παρουσίας. Η κυρία Τσέτη ήταν απούσα». Σε άλλο σημείο, δε, υποστήριξε ότι «η κυρία Τσέτη περιγράφει έναν ΣΕΒ αποτυχημένο. Εγώ βλέπω έναν ΣΕΒ επιτυχημένο, που θέλει βελτίωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT