Ενίσχυση μεγεθών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ενίσχυση μεγεθών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Η αυξημένη εγκατεστημένη ισχύς και οι καλύτερες ανεμολογικές συνθήκες σε σχέση με πέρυσι, είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των εσόδων και της καθαρής κερδοφορίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα ανήλθαν σε 101,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 37,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 27 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 54,3% έναντι των 17,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ειδικότερα, τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ ανήλθαν σε 82,9 εκατ. ευρώ έναντι 59,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια των υψηλότερων πωλήσεων ενέργειας, ενώ τα έσοδα του τομέα ΣΔΙΤ – Παραχωρήσεων (διαχείριση απορριμμάτων και ηλεκτρονικό εισιτήριο) ανήλθαν σε 12,3 εκατ. ευρώ, έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Πέραν της ομαλοποίησης των ανεμολογικών συνθηκών που επικράτησαν φέτος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της θυγατρικής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), διαδραμάτισε η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε 1.227 ΜW, έναντι 906 MW πέρυσι, λόγω της έναρξης λειτουργίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 του νέου αιολικού πάρκου στον Καφηρέα της Εύβοιας, ισχύος 327 MW.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας το α΄τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 54,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, στα 27 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από τις αρχές του 2024 ο όμιλος έχει ενισχύσει κι άλλο το χαρτοφυλάκιό του, καθώς υπό κατασκευή βρίσκονται επιπλέον 63 MW φωτοβολταϊκών, ενώ σταδιακά ξεκινάει και η κατασκευή επιπλέον 560 MW νέων έργων διαφόρων τεχνολογιών. Πρόκειται κυρίως για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και για αιολικά, όπως επίσης και έργα αποθήκευσης ενέργειας. Τα νέα αυτά έργα πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025, αποτελώντας μια συνολική επένδυση ύψους 370 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος είναι η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος κατά 6 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Οπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 67,9 εκατ. ευρώ, έναντι 19,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, σε συνέχεια της βελτιωμένης λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και του κεφαλαίου κίνησης (είσπραξη απαιτήσεων). Το ύψος των επενδυτικών δαπανών διαμορφώθηκε σε 18,1 εκατ. ευρώ, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα τρίμηνα λόγω της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου που έχει σχεδιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το «τοπίο» αναφορικά με την πιθανότητα πώλησης της εισηγμένης στον ενεργειακό όμιλο Masdar από το Αμπου Ντάμπι, που επιδιώκει να ενισχύσει την παγκόσμια παρουσία του στον κλάδο της πράσινης ενέργειας, επενδύοντας κεφάλαια 30 δισ. δολαρίων σε διάφορα έργα. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστοί οι επιμέρους όροι της συμφωνίας που κυοφορείται, το πιο πιθανό ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει «λευκός καπνός», είναι το τελικό τίμημα για την εξαγορά της ελληνικής ηγέτιδας του κλάδου των ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 20 ευρώ/μετοχή, τοποθετώντας έτσι τη συνολική αξία της εταιρείας σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT