«Ναι» από την Hess στο deal με την Chevron

Στο επίκεντρο της συμφωνίας 53 δισ. δολ. το μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στη Γουιάνα – «Αγκάθι» το αίτημα διαιτησίας από την Exxon Mobil

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Tο πράσινο φως στη συγχώνευση ύψους 53 δισ. δολαρίων με τον ενεργειακό κολοσσό της Chevron έδωσαν οι μέτοχοι της Ηess. Είναι η πρώτη θετική είδηση για τις εταιρείες εδώ και μήνες, καθώς έχουν εμπλακεί σε μια δημόσια διαμάχη με την Exxon Mobil που απειλεί ακόμη να ακυρώσει τη συμφωνία και ενδεχομένως να μεταμορφώσει το μέλλον των πετρελαϊκών κολοσσών. Για να τεθεί σε ισχύ το «ντιλ» πρέπει να αντιμετωπίσει μια μακρά διαμάχη διαιτησίας με την Exxon (και την κινεζική CNOOC) τους εταίρους της Hess στη Γουιάνα, όπου το 2015 ανακαλύφθηκε μία τεράστια πετρελαιοπηγή με τουλάχιστον 11 δισ. βαρέλια «μαύρου χρυσού».

Tο πιο κρίσιμο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας, είπε, είναι η επίλυση της διαφοράς που κατέθεσαν η Exxon και η CNOOC, υποστηρίζοντας ότι έχουν δικαίωμα πρώτης άρνησης σε οποιαδήποτε πώληση περιουσιακών στοιχείων της Hess στη Γουιάνα. Ο διευθύνων σύμβουλος John Hess δήλωσε ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Chevron – τη δεύτερη μεγαλύτερη δυτική εταιρεία πετρελαίου, με κεφαλαιοποίηση 293 δισ. δολαρίων. Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι η εταιρεία παροχής συμβούλων Institutional Shareholder Services είχε συστήσει στους μετόχους να μη λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, επικαλούμενη ερωτήματα σχετικά με την αποτίμηση της Hess και την αβεβαιότητα για το πόσο θα διαρκέσει η διαιτησία.

Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η συμφωνία της Chevron υποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία της μικρότερης εταιρείας. Οι αναλυτές εκτιμούν την αξία των περιουσιακών στοιχείων της Hess στη Γουιάνα σε 40 δισ. δολάρια ή περισσότερο. Η Exxon υπέβαλε αίτηση διαιτησίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι τον Μάρτιο και δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστεί η διαδικασία έως το 2025.

Chevron και Hess βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη από τότε που ανακοίνωσαν τη συμφωνία συγχώνευσης τον Οκτώβριο, με σημείο αιχμής τα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στη Γουιάνα. Εάν το επιχείρημα της Exxon επικρατήσει στη διαιτησία, η συμμετοχή της Hess στη Γουιάνα θα μετατραπεί σε ένα «είδος δηλητηριώδους χαπιού», γράφει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal. Οχι μόνο θα «ανατινάξει» τη συγχώνευση με τη Chevron, αλλά πιθανότατα θα τρομάξει όλους τους μελλοντικούς «μνηστήρες» εκτός από την ίδια την Exxon. Οι πιθανοί αγοραστές θα πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι, υπό προϋποθέσεις, η Hess θα χρωστάει περίπου 1,7 δισ. δολάρια ως αμοιβή διάλυσης στη Chevron εάν υπογράψει νέα συμφωνία.

Ο Ντέιβιντ Ντέκελμπαουμ, αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα TD Cowen, είπε ότι οι μέτοχοι της Hess έχουν τώρα μια απλή επιλογή: είτε να περιμένουν το αποτέλεσμα της διαιτησίας είτε να πουλήσουν και να επανεπενδύσουν τα χρήματά τους κάπου αλλού. Εδώ και δεκαετίες, η Exxon και η Chevron είναι φίλοι και εχθροί. Είναι εταίροι σε έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μέρη όπως το Καζακστάν και η Αυστραλία. Αλλά οι πετρελαϊκοί γίγαντες έχουν επίσης ανταγωνιστεί σκληρά για μια συρρικνούμενη ομάδα επενδυτών που είναι πρόθυμοι να «ρίξουν» τα χρήματά τους σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT