Η πρώτη απεργία στη Samsung απειλεί την παραγωγή μικροτσίπ

Η πρώτη απεργία στη Samsung απειλεί την παραγωγή μικροτσίπ

Παράθυρο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από το συνδικάτο εργαζομένων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Απεργία για πρώτη φορά στην 55χρονη ιστορία του νοτιοκορεατικού κολοσσού Samsung ανακοίνωσε χθες το μεγαλύτερο συνδικάτο εργαζομένων του, απειλώντας βασικές αλυσίδες στον παγκόσμιο εφοδιασμό ημιαγωγών. Τα μέλη του συνδικάτου National Samsung Electronics Union, που εκπροσωπεί το 20% περίπου του εργατικού δυναμικού της εταιρείας, θα χρησιμοποιήσουν την ετήσια άδειά τους για να απεργήσουν στις 7 Ιουνίου, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια γενική απεργία στο μέλλον. Η Samsung Electronics είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones στον κόσμο και μία από τις μοναδικές εταιρείες παγκοσμίως που παράγει τσιπ υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του κορυφαίου υλικού AI από κορυφαίες εταιρείες του κλάδου όπως η Nvidia. Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο από τον Ιανουάριο, οι δύο πλευρές ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Το σωματείο που αριθμεί περίπου 28.000 μέλη φέρεται αποφασισμένο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, ενώ οι εκπρόσωποι της εταιρείας από την πλευρά τους λένε ότι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι να βρεθεί «χρυσή τομή». «Δεν αντέχουμε πλέον τις διώξεις κατά των εργατικών συνδικάτων. Η ευθύνη για κάθε συλλογική δράση στο εξής βαρύνει την εταιρεία», διεμήνυσε εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν αύξηση μισθού 6,5% και μπόνους συνδεδεμένο με τα τεράστια κέρδη της εταιρείας, η οποία απάντησε με αυξήσεις 5,1%. Ο πρόεδρος του συνδικάτου Σον Γου Μοκ είπε ότι το σωματείο αποδέχθηκε την αύξηση μισθού που πρότεινε ο κολοσσός, αλλά ζητούσε μια επιπλέον άδεια και «ένα διαφανές σύστημα για τη μέτρηση του μπόνους απόδοσης με βάση το κέρδος πωλήσεων». Τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι οργανώνουν διαδηλώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Σεούλ όπως επίσης και έξω από το εργοστάσιο παραγωγής τσιπ, νότια της πρωτεύουσας.

Η διοίκηση του κολοσσού βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το σωματείο από τον Ιανουάριο, οι δύο πλευρές ωστόσο δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι μια απεργία πλήρους κλίμακας θα μπορούσε να επηρεάσει την κατασκευή τσιπ υπολογιστών της εταιρείας και να πλήξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ηλεκτρονικών ειδών. Η Samsung Electronics είναι η ναυαρχίδα του νοτιοκορεατικού ομίλου Samsung Group και η μεγαλύτερη από τις οικογενειακές επιχειρήσεις της χώρας που κυριαρχούν στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Επί σχεδόν 50 χρόνια, απέφευγε τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων της –μερικές φορές υιοθετώντας άγριες τακτικές, σύμφωνα με τους επικριτές της– ενώ σκαρφάλωνε προς την κορυφή. Ο ιδρυτής της Samsung, Λι Μπιουνγκ Τσουλ, ο οποίος πέθανε το 1987, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος λέγοντας ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ τη συνδικαλιστική δράση, «μέχρι να κλείσει τα μάτια του». Εσωτερικά έγγραφα από το 2012 που έδωσε στη δημοσιότητα Νοτιοκορεάτης βουλευτής φαίνεται ότι ανέθεταν στους διευθυντές να ελέγχουν το «προβληματικό» προσωπικό. «Για να αποφύγετε καταγγελίες για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, απολύστε βασικούς διοργανωτές πριν από την έναρξη συνδικάτου», ανέφεραν μεταξύ άλλων. Το 2019 όμως οι διοργανωτές άδραξαν την ευκαιρία που δόθηκε από την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζάε Ιν, πρώην δικηγόρο δικαιωμάτων και τη διαμάχη γύρω από τη δίκη δωροδοκίας του τότε αντιπροέδρου της εταιρείας και εγγονού του ιδρυτή, Λι Τζε Γιονγκ για να ιδρύσουν σωματείο.

«Η απεργία από το 20% του εργατικού δυναμικού θα επηρεάσει σημαντικά την εταιρεία στο σύνολό της, ειδικά σε μια εποχή που πρέπει να δράσει γρήγορα στη συνεχώς εξελισσόμενη βιομηχανία ημιαγωγών», τονίζει ο Κιμ Ντάε Τζονγκ, καθηγητής επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Sejong. Οι μετοχές της Samsung Electronics σημείωσαν πτώση 3% χθες (28/5) μετά την ανακοίνωση της απεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT