Οι Εργατικοί άλλαξαν

Η στροφή προς το Κέντρο, η προσέγγιση των επιχειρήσεων και η φιλοεπενδυτική ρητορική

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία θα δώσει προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα εάν κερδίσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Η αρμόδια των Εργατικών για την οικονομική πολιτική, Ρέιτσελ Ριβς, διευκρίνισε ότι στόχος τους είναι να επικεντρωθούν στην τόνωση επιτυχημένων επιχειρήσεων. Λίγες μέρες πέρασαν αφότου ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκάλεσε σοκ στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και στους Συντηρητικούς της κυβέρνησής του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

Οι δε Εργατικοί έχουν επανειλημμένως διαμηνύσει στους ψηφοφόρους ότι μπορούν να εμπιστευτούν ένα «κόμμα το οποίο έχει υποστεί αλλαγές για να κυβερνήσει και πάλι, όντας δεκατέσσερα χρόνια εκτός εξουσίας». Επιπλέον η κ. Ριβς τόνισε ότι θα μπορούσε το κόμμα να εξασφαλίσει την αναγκαία για τις επενδύσεις σταθερότητα, ενισχύοντας το επιχείρημά της με επιστολή υποστήριξης υπογεγραμμένη από 100 και πλέον διευθύνοντες συμβούλους βρετανικών ομίλων. «Σταθερότητα, επενδύσεις, μεταρρύθμιση: θα ακούτε συχνά αυτές τις τρεις λέξεις, διότι αποτελούν τα συστατικά ενός γνήσιου σχεδίου για το μέλλον», πρόσθεσε η επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής των Εργατικών απευθυνόμενη σε ακροατήριο σε εργοστάσιο της Rolls-Royce.

Επίσης υπογράμμισε πως «οι Εργατικοί συνιστούν το κόμμα των βρετανικών επιχειρήσεων», προσθέτοντας ότι η ατζέντα τους για τη διακυβέρνηση θα φέρει το αποτύπωμα χρόνων δέσμευσης με μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Υπό τον ηγέτη τους, Κιρ Στάρμερ, οι Εργατικοί αυτή τη στιγμή στις διεξαγόμενες δημοσκοπήσεις βρίσκονται 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τους Συντηρητικούς, έχοντας ήδη κινηθεί προς το Κέντρο και εγκαταλείποντας την προσέγγιση της Αριστεράς, όπως είχε αποπειραθεί ο προηγούμενος επικεφαλής τους, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Περιγράφοντας το κόμμα η Ρέιτσελ Ριβς τόνισε ότι διάκειται «υπέρ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της ότι ο εταιρικός φόρος θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα διαρκούσης της θητείας του επόμενου Κοινοβουλίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι υπερήφανη που έλαβε τη στήριξη νυν και πρώην διευθυνόντων συμβούλων σε ομίλους του λιανικού εμπορίου, της διαφήμισης, των ταξιδίων και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι οποίοι επισήμαναν στην επιστολή τους ότι οι Εργατικοί έδειξαν πως έχουν αλλάξει και ότι πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να διαμορφώσουν το μέλλον της Βρετανίας.

Η επιστολή ανέφερε: «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια νέα προοπτική για να απεγκλωβιστούμε από τη στασιμότητα της τελευταίας δεκαετίας και ελπίζουμε, λαμβάνοντας αυτή τη δημόσια θέση, να πείσουμε και άλλους πως υφίσταται η ανάγκη αυτή». Οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη Βρετανία υστερούν σε μεγάλο βαθμό από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και διεξήχθη το δημοψήφισμα που οδήγησε τη χώρα εκτός Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT