Γονικές παροχές με χρήματα από το στρώμα – Τι εντόπισε η ΑΑΔΕ

Γονικές παροχές με χρήματα από το στρώμα – Τι εντόπισε η ΑΑΔΕ

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ βρίσκονται χιλιάδες περιπτώσεις γονικών παροχών σε μετρητά, η αφετηρία των οποίων είναι άγνωστη· δηλαδή, δεν έφυγαν από τραπεζικό λογαριασμό του γονέα για να φθάσουν στον λογαριασμό του παιδιού.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Χιλιάδες περιπτώσεις γονικών παροχών με χρήμα από το στρώμα εντόπισε η φορολογική διοίκηση. Δηλαδή, γονείς κατέθεσαν μετρητά σε τραπεζικούς λογαριασμούς των παιδιών τους, ενώ η νομοθεσία ορίζει ρητά ότι οι γονικές παροχές πρέπει να γίνονται με μεταφορά μέσω τραπεζικού συστήματος ή με τραπεζική επιταγή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η εφορία καταλόγισε φόρο 10%.

Παράλληλα εντοπίστηκαν δωρεές χρηματικών ποσών από αδελφό σε αδελφό, όπου δεν ισχύει αφορολόγητο όριο και μάλιστα επειδή δεν δικαιολογήθηκε η προέλευση των χρημάτων, εκτός του φόρου δωρεάς (από αδελφό σε αδελφό 20% επί του ποσού) καταλογίστηκαν και πρόστιμα προσαύξησης περιουσίας από άγνωστη πηγή.

Από τις χιλιάδες υποθέσεις που έχουν εξετάσει τόσο οι εφορίες όσο και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, έχουν εντοπιστεί και φορολογούμενοι που προσπάθησαν να παρακάμψουν τη νομοθεσία με τριγωνική συναλλαγή. Ουσιαστικά, διαπιστώθηκε η καταστρατήγηση της διάταξης του αφορολογήτου δωρεών (που ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ) μέσω τριγωνικής δωρεάς από αδελφή σε αδελφό μέσω μητέρας. Δηλαδή η αδελφή έκανε δωρεά στη μητέρα και η τελευταία στον αδελφό, κάτι που απαγορεύεται εάν δεν περάσει διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι κρίσιμο είναι το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει μεταξύ των διαδοχικών δωρεών. Εάν αυτό είναι σύντομο, ενδεικτικά όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών, προκύπτει ισχυρή ένδειξη ότι, κατ’ αρχάς, οι διαδοχικές δωρεές έχουν γίνει προς τον σκοπό αυτό και, εφόσον ο σκοπός καταστρατήγησης τεκμηριώνεται και από τα υπόλοιπα στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, επιβάλλεται εις βάρος του τελευταίου (πραγματικού) δωρεοδόχου φόρος δωρεών, ως η δωρεά να είχε πραγματοποιηθεί απευθείας από τον πραγματικό δωρητή προς τον τελικό δικαιούχο αυτής.

Αντιστρόφως, εάν μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα μεταξύ των διαδοχικών δωρεών –ενδεικτικά εάν εκτείνεται πέραν του εξαμήνου– συνάγεται ότι οι διαδοχικές δωρεές δεν έχουν γίνει με σκοπό καταστρατήγησης των σχετικών διατάξεων, εκτός εάν η ελεγκτική αρχή τεκμηριώσει με συγκεκριμένα στοιχεία την καταστρατήγηση αυτών.

Η νομοθεσία ορίζει ότι οι γονικές παροχές πρέπει να γίνονται με μεταφορά μέσω τραπεζών ή με τραπεζική επιταγή.

Σημειώνεται ότι για γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών ή ακινήτων ισχύει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ. Εφόσον πρόκειται για μετρητά, αυτά θα πρέπει να γίνουν με μεταφορά μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις η κατάθεση έγινε με μετρητά. Μάλιστα, σε περίπου 2.000 περιπτώσεις (γονικών παροχών με μετρητά, αλλά και ακινήτων) οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, ζητώντας να ακυρωθεί ο φόρος που καταλογίστηκε, επικαλούμενοι ακόμη και ότι ο πατέρας ή η μητέρα ήταν 84 ετών και δεν κατάλαβε τι του είπε ο λογιστής να πράξει. Στην πλειονότητά τους οι προσφυγές απορρίφθηκαν, με τους φορολογουμένους να καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στην εφορία.

Οπως προκύπτει από τις προσφυγές που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, πρόκειται για δωρεές και γονικές παροχές από 10.000 ευρώ έως και 200.000 ευρώ, οι οποίες έγιναν με μετρητά.

Για παράδειγμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία ενός φακέλου, πραγματοποιήθηκε δωρεά χρηματικού ποσού που έγινε με κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό της δωρεοδόχου, εκκαθαρίστηκε αυθημερόν και προσδιορίστηκε φόρος από την εφορία ύψους 5.000 ευρώ.

Η προσφεύγουσα, με την υπό ενδικοφανή προσφυγή, ζητάει την ακύρωση της ανωτέρω πράξης, προβάλλοντας τους παρακάτω ισχυρισμούς: ο πατέρας της είναι γεννημένος το έτος 1940 και είναι σε αδυναμία να αντιληφθεί τους νόμους και τη διαδικασία της δωρεάς. Η πραγματική του βούληση ήταν να γίνει δωρεά στην προσφεύγουσα, χωρίς να λάβει υπόψη του τις οδηγίες του λογιστή του, πιστεύοντας λόγω ηλικίας ότι δεν θα υπάρξουν οι παραπάνω φορολογικές επιπτώσεις.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απεφάνθη ότι επειδή η προσφεύγουσα έλαβε γονική παροχή (δωρεά) χρηματικού ποσού 50.000 ευρώ με κατάθεση από τον γονέα της στην ίδια, χωρίς μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπως προκύπτει από το δελτίο κατάθεσης και χωρίς να προκύπτει ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της ίδιας είχαν αναληφθεί από τον πατέρα της, από τραπεζικό λογαριασμό που ο ίδιος είναι δικαιούχος, φορολογήθηκε με συντελεστή 10%.

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά γονικές παροχές ή δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς. Ολες αυτές οι δωρεές και γονικές παροχές πρέπει να γίνουν μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT