ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αυξήθηκαν κατά 51,3% τα κέρδη σε 34,8 εκατ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Αυξήθηκαν κατά 51,3% τα κέρδη σε 34,8 εκατ.

Θετική η εικόνα του ομίλου το α΄ τρίμηνο, στα 747,3 εκατ. ο κύκλος εργασιών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Θετικό κρίνεται το πρόσημο για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρότι κάποιοι τομείς, όπως π.χ. η παραγωγή ενέργειας, εμφανίζουν υστέρηση σε σχέση με πέρυσι λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε κατά 8,8% σε 747,3 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων του τομέα θερμικής ενέργειας. Ειδικότερα, τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου διαμορφώθηκαν σε 457,5 εκατ. ευρώ, από 491,5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρότι το μερίδιο αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού ενισχύθηκε, ενώ αυξημένα ήταν και τα έσοδα από τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Στον αντίποδα, μικρή άνοδο στα 300 εκατ. ευρώ, από 297,6 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα, καθώς συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ προχωρούν και μια σειρά από έργα τόσο για ιδιώτες όσο και για το Δημόσιο. Θετική είναι και η εικόνα του τομέα των παραχωρήσεων, όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 27% τόσο λόγω της αύξησης της κίνησης των οχημάτων στη Νέα και την Κεντρική Οδό κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, όσο και της έναρξης λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ο τομέας αυτός αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και μετά λόγω της πρόσφατης έναρξης λειτουργίας και του νότιου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65, Λαμία – Ξυνιάδα.

Οσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αφαιρώντας μη λειτουργικά αποτελέσματα, καταγράφουν αύξηση κατά 51,3% σε 34,8 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ. Υπολογίζοντας και τα μη λειτουργικά αποτελέσματα, τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν σε 31,1 εκατ. ευρώ, από 38,8 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι φέτος καταγράφηκαν ζημίες ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 15,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι ζημίες αυτές αφορούν τις αποτιμήσεις και τις αλλαγές στις αξίες των παραγώγων ενέργειας, αλλά και του ενσωματωμένου παραγώγου του τομέα των παραχωρήσεων. Αντίστοιχα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν άνοδο κατά 20% σε 148,3 εκατ. ευρώ, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται σε 19,8%, έναντι 15,1% κατά το περυσινό πρώτο τρίμηνο.

Στον κατασκευαστικό κλάδο το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του α΄ τριμήνου διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του τομέα των κατασκευών διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. ευρώ, από 34 εκατ. ευρώ, ενώ στον τομέα των παραχωρήσεων σημειώθηκε σημαντική αύξηση κατά 37%, σε 38,2 εκατ. ευρώ, από 27,9 εκατ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανήλθαν σε 81,7 εκατ. ευρώ, έναντι 68,1 εκατ. ευρώ, κυρίως χάρη στην αυξημένη κερδοφορία από τις ΑΠΕ, που αντιστάθμισαν τη μείωση των εσόδων από τη θερμική ενέργεια.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, υπολογίζοντας και τις προς υπογραφή συμβάσεις, αλλά και τα έργα που αφορούν ίδιες επενδύσεις του ομίλου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο στο τέλος του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε σε 5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα υπογεγραμμένα έργα ήταν 3,2 δισ. ευρώ, ενώ 1,8 δισ. ευρώ είναι η αξία των προς υπογραφή συμβάσεων νέων έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 75% αφορά ιδιωτικά έργα, είτε του ίδιου του ομίλου είτε τρίτων. Σημαντική ώθηση στο ανεκτέλεστο, ύψους άνω του 1,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να δώσει και η παραχώρηση του ΒΟΑΚ, όπου πρόσφατα ο όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT