Metro: Σε 1,59 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

Metro: Σε 1,59 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ έναντι 28,3 εκατ. ευρώ το 2022

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Με επενδύσεις σε νέα κέντρα διανομής, σε νέα καταστήματα, σε χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, αλλά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζει την ανάπτυξή της η Metro ΑΕΒΕ, με τη συνταγή να κρίνεται επιτυχημένη από τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά και από τα αποτελέσματά της που δείχνουν όχι μόνο αύξηση του τζίρου, αλλά κυρίως σημαντική αύξηση της κερδοφορίας.

Το 2023 έκλεισε για τη Metro ΑΕΒΕ με ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,59 δισ. ευρώ έναντι 1,50 δισ. ευρώ το 2022, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 77,5 εκατ. ευρώ έναντι 61,3 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 31 εκατ. ευρώ έναντι 28,3 εκατ. ευρώ το 2022. Για την τρέχουσα χρονιά η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αύξηση του τζίρου, στο 1,65 δισ. ευρώ, η οποία μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αναμένεται να προέλθει από αύξηση του όγκου πωλήσεων και όχι από την αύξηση των τιμών, αλλά και αντίστοιχη αύξηση της κερδοφορίας.

Συνολικά για το 2024 δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στην αγορά ακινήτων, τόσο για την ανάπτυξη αποθηκευτικών χώρων όσο και για τη δημιουργία νέων καταστημάτων λιανικής και cash & carry. Βασική στρατηγική επιλογή, άλλωστε, της εταιρείας είναι να αναπτύσσεται κατά βάση σε ιδιόκτητους χώρους, στοιχείο στο οποίο η διοίκηση αποδίδει σημαντικό μέρος της κερδοφορίας της, καθώς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια περίοδο σημαντικής ανόδου των ενοικίων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metro ΑΕΒΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, το 96% των κέντρων διανομής και το 58,3% του δικτύου καταστημάτων στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους της εταιρείας, όπως επίσης και τα κεντρικά γραφεία της, ενώ στην κατοχή της έχει προς αξιοποίηση άλλα 60.000 τ.μ.

Για το 2024 δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στην αγορά ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυτές περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέου κέντρου διανομής στον Ασπρόπυργο έκτασης 40.000 τ.μ., με την εταιρεία να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την αγορά οικοπέδου. Επίσης, θα προχωρήσει στην κατασκευή εφοδιαστικού κέντρου στην Αθήνα, έκτασης 10.500 τ.μ., το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της δραστηριότητας cash & carry των νησιών και της μισής Αττικής.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο καταστημάτων η Metro προγραμματίζει εντός του 2024 το άνοιγμα 24 νέων καταστημάτων MyMarket Local, ενός καταστήματος cash & carry στη Δράμα 1.200 τ.μ. και ενός dark store στην Πάτρα, επίσης για τις ανάγκες της δραστηριότητας της χονδρικής. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πρόγραμμα ανακαινίσεων καταστημάτων MyMarket, συνολικά 9 μέσα στο 2024, ενώ στη φάση της τελικής αδειοδότησης βρίσκεται το δεύτερο κατάστημα cash & carry που θα ανοίξει η εταιρεία στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία, με στόχο να λειτουργήσει εντός του 2025.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη των καταστημάτων franchising ο κ. Παντελιάδης αποκάλυψε ότι θα εφαρμοστούν δύο μοντέλα, ένα στις πόλεις που εφαρμόζεται ήδη στα MyMarket Local και ένα σε τουριστικές περιοχές με μεγαλύτερου μεγέθους καταστήματα. Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτυχθεί το δεύτερο μοντέλο το φετινό καλοκαίρι ή το αργότερο το 2025.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η εταιρεία στην ενεργειακή της αυτονομία έτσι ώστε μέχρι το 2027 να καλύπτει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 67% των αναγκών της. Ηδη έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 90 φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοπαραγωγής συνολικής ισχύος 23,7 MW, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο το φωτοβολταϊκό πάρκο της εταιρείας στη Σπαθόλακα Αχαΐας, ισχύος 5,2 MW. Στα τέλη του 2025 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το αιολικό πάρκο ισχύος 13,2 MW στο Δίστομο Βοιωτίας, που αναπτύσσει τρίτος, αλλά έχει υπογράψει δεκαετές συμβόλαιο για την προμήθεια ενέργειας η Metro.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT