Κίνα: Άλμα των τουριστικών κρατήσεων

Εγχώριους προορισμούς τείνουν να επιλέγουν πλέον οι Κινέζοι τουρίστες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Φθηνότερους και εγχώριους προορισμούς τείνουν να επιλέγουν πλέον οι Κινέζοι τουρίστες έναντι ταξιδιών στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι ατραξιόν εντός της χώρας να γίνονται συνεχώς πιο ανταγωνιστικές, χάρη στη βελτίωση των υποδομών και τη στοχευμένη προώθηση.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Oliver Wyman, κορυφαίος λόγος για τα πλούσια νοικοκυριά να μένουν εντός Κίνας είναι οι αναρίθμητες τουριστικές επιλογές, ενώ δεύτερος λόγος είναι το πολύ υψηλό κόστος των ταξιδιών στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, η συγκράτηση των τουριστών στη χώρα στήριξε σημαντικά την ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία. Σύμφωνα μάλιστα με την πλατφόρμα κρατήσεων Trip.com, οι κρατήσεις για την κινεζική ύπαιθρο αυξήθηκαν κατά 2,6 φορές το 2023 σε σύγκριση με το 2019.

Επίσης, κατά τη διάρκεια εθνικής γιορτής το πρώτο πενθήμερο του Μαΐου τα ταξίδια και τα τουριστικά έσοδα στη χώρα εκτινάχθηκαν σε σύγκριση με το 2019, όσο οι πτήσεις στο εξωτερικό ήταν ελαφρώς χαμηλότερες. «Φέτος ο εγχώριος τουρισμός θα ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας», δήλωσε η Ασλεϊ Ντουνταρένοκ, ιδρύτρια της συμβουλευτικής ChoZan.

Σύμφωνα με το CNBC, η ίδια αναμένει ότι η ανάκαμψη των ταξιδιών στο εξωτερικό θα καθυστερήσει, διότι πλέον είναι ακόμη πιο έντονο «το αίσθημα ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι τρελός και επικίνδυνος».

Η τουριστική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί όμως σε διάσπαρτες περιοχές της Κίνας δεν ήταν στρατηγικά σχεδιασμένη και συνεπώς είναι αβέβαιο το πόσο θα διαρκέσει ή το αποτύπωμα που θα αφήσει. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, πάντως, ορισμένες περιφέρειες θα επωφεληθούν σημαντικά. Εξ ου και οι τοπικές αρχές εκτός των μεγάλων πόλεων έχουν αυξήσει τις προσπάθειες για να προσελκύσουν τουρίστες, ιδίως μέσω social media.

«Προσπαθούν να γίνουν viral, προσπαθούν να συμπεριλάβουν την κοινότητά τους, την πολιτιστική τους κληρονομιά, τα βγάζουν όλα στο Διαδίκτυο. Τη στιγμή που γίνεις viral, θα έχεις χιλιάδες τουρίστες στην πόρτα σου», τόνισε η Ντουνταρένοκ. Εκτός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μεγάλη ώθηση στον τοπικό τουρισμό έχουν δώσει και οι ταινίες ή σειρές που προβάλλουν συγκεκριμένους προορισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT