ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι εξαγορές στη βιομηχανία πετρελαίου

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι εξαγορές στη βιομηχανία πετρελαίου

Η ConocoPhillips απορροφά τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, Marathon Oil

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Στο τελευταίο μεγάλο «ντιλ» ενός κύματος συγχωνεύσεων που σαρώνει την πετρελαϊκή βιομηχανία, η ConocoPhillips θα εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, Marathon Oil. Η «έκρηξη» στις συμφωνίες και τις εξαγορές οδήγησε σε μια ισχυρή ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων, με τους σημαντικότερους παίκτες του κλάδου να ενισχύονται από τα κέρδη-ρεκόρ και τις υψηλές τιμές των μετοχών. Ενώ οι τιμές είναι περίπου κατά 1/3 χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι αρκετά υψηλές ώστε να επιτρέψουν στις δυτικές εταιρείες να αποκομίσουν κέρδη και να εξαγοράσουν ανταγωνιστές. «Η Marathon έχει μια βάση περιουσιακών στοιχείων υψηλής ποιότητας που γειτνιάζουν με τα δικά μας και θα οδηγήσουν σε άμεση ενοποίηση και ουσιαστικές συνεργασίες», δήλωσε ο Ράιαν Λανς, διευθύνων σύμβουλος της Conoco.

Οι επιχειρήσεις της Marathon βρίσκονται σε μερικά από τα πιο περιζήτητα κοιτάσματα πετρελαίου στο Νέο Μεξικό, στη Βόρεια Ντακότα και στο Τέξας, ενώ πραγματοποιεί επίσης γεωτρήσεις ανοιχτά της Ισημερινής Γουινέας, κοντά στα κοιτάσματα της Conoco. Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι η Marathon Oil έχει έναν πενιχρό κατάλογο γεωτρήσεων κυρίως σε ώριμες λεκάνες εξόρυξης και η μετοχή της διαπραγματεύεται χαμηλότερα σε σχέση με ορισμένους ανταγωνιστές της. Ο Γκαμπριέλ Σορμπάρα, αναλυτής στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Siebert Williams Shank & Co, εκτιμά ότι η συμφωνία πιθανότατα προμηνύει μια νέα φάση ενοποίησης, όπου οι μεγάλες εταιρείες αγοράζουν λιγότερο επιθυμητούς παραγωγούς τώρα που τα κοσμήματα του στέμματος έχουν ξεθωριάσει.

Η βιομηχανία πετρελαίου στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό αργού στον κόσμο, αποτελείται από πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες, οικογενειακές με λίγες γεωτρήσεις σε μόνο μία χώρα, έως παγκόσμιους γίγαντες όπως η ExxonMobil. Η Wall Street αποτιμά την ConocoPhillips σε περίπου 140 δισ. δολάρια, καθιστώντας την περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τη Marathon Oil, αλλά περίπου στο ένα τέταρτο του μεγέθους της Exxon.

Πέρυσι, οι πετρελαϊκοί κολοσσοί πραγματοποίησαν μερικές από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην Ιστορία, παρά τους αυστηρούς αντιμονοπωλιακούς ελέγχους από την κυβέρνηση Μπάιντεν και τη γενικότερη αστάθεια στην αγορά. Τις συγχωνεύσεις ενίσχυσε το γεγονός ότι οι εταιρείες στοιχημάτισαν πολλά στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, που θεωρούνται πιο ελκυστικά για οριζόντια γεώτρηση και εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου, τεχνικές που έχουν ανοίξει τεράστια πεδία εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συμφωνίες στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου άγγιξαν το 2023 τα 250 δισ. δολάρια, ενώ στις συμφωνίες που ξεχώρισαν είναι η εξαγορά ύψους 60 δισ. δολαρίων της Pioneer Natural Resources από την ExxonMobil και η πιο πρόσφατη απόκτηση της Hess από τη Chevron, με ένα «ντιλ» ύψους 53 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT